Obavijesti

News

Komentari 0

Talibanski vođa čestitao svojim borcima pobjedu na skupu

Talibanski vođa čestitao svojim borcima pobjedu na skupu

Tajnoviti vrhovni vođa afganistanskih talibana Hibatulah Akundžada pridružio se vjerskim vođama iz cijele zemlje u Kabulu u petak na skupu s fokusom na nacionalno jedinstvo

VIDEO

Glasnogovornici talibana potvrdili su da je vođa, koji se nalazi u južnom gradu Kandaharu, bio u glavnom gradu i prisustvovao skupu s više od 3000 muškaraca.

Nakon što je primio obećanja vjernosti od sudionika koji su podigli ruke, Akundžada je čestitao okupljenima na pobjedi i preuzimanju vlasti u kolovozu, nakon pobune protiv stranih snaga i afganistanske vlade koja je imala potporu SAD-a u razdoblju od 20 godina.

"Uspjeh afganistanskog džihada nije samo izvor ponosa za Afganistance već i za muslimane diljem svijeta", rekao je prema državnoj novinskoj agenciji Bahtar.

Nakon što je islamistički pokret predstavio svoju privremenu vladu u rujnu, nakon povlačenja stranih snaga predvođenih SAD-om i pada vlade koju je podupirao Washington, misteriozni Akundžada zadržao je ulogu vrhovnog vođe, odnosno vrhovnog autoriteta talibana, koju je imao od 2016.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Akundžada se rijetko pojavljuje u javnosti.

Okupljanje u Kabulu započelo je u četvrtak uz jake mjere sigurnosti.

U jednom trenutku su se u blizini čuli pucnjevi, a glasnogovornici talibana kažu da su snage sigurnosti pucale na "sumnjivu lokaciju", dodajući da je situacija pod kontrolom.

Najmanje jedan sudionik pozvao je na otvaranje srednjih škola za djevojke, ali nije jasno koliko je raširena podrška tom prijedlogu.

Zamjenik šefa talibana i vršitelj dužnosti ministra unutarnjih poslova Siradžudin Hakani obratio se skupu u petak, poručivši da svijet zahtijeva inkluzivnu vladu i obrazovanje, te da za rješavanje tih pitanja treba vremena.

"Ovdje smo zbog povjerenja, interakcije i da stvorimo budućnost slijedeći islam i nacionalne interese", rekao je.

Talibani su odustali od najave da će se sve škole otvoriti u ožujku, što je izazvalo kritike zapadnih vlada čije stroge sankcije ozbiljno potkopavaju afganistansko gospodarstvo.

Glasnogovornik talibana Zabihula Mudžahid rekao je da će se poštovati odluke donesene na skupu, ali da završnu riječ o obrazovanju djevojaka ima vrhovni vođa.

Tvrdolinijaški klerik čiji je sin bio bombaš samoubojica, Akundžada je većinom iz sjene vodio talibane, dopuštajući drugima da preuzmu vodeću ulogu u pregovorima koji su na kraju doveli do povlačenja Sjedinjenih Država i njihovih saveznika prošlog kolovoza nakon 20 godina teškog rata protiv pobunjenika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag