Obavijesti

Promo sadržaj

TeatarR: Integracija romske manjine u zajednicu

TeatarR: Integracija romske manjine u zajednicu
10

TeatarR: preko kazališnih dasaka do integracije romske manjine u zajednicu - pozitivni primjer socijalne uključenosti mladih Roma u gradu Zagrebu

Postavljanjem kazališne predstave “Mi bi da se ženimo” u kazalištu Knap, kulminirao je projekt TeatarR u realizaciji tri udruge: Udruga žena Romkinja Hrvatske BOLJA BUDUĆNOST, Kultura Nova i iDEMO - Institut za demokraciju, s ciljem unapređenja mogućnosti uključivanja romske djece i mladih, kao populacije u nepovoljnom položaju, u zajednicu. Ciljna skupina ovog projekta je grupa od 30-ak djece i mladih osoba romskog porijekla na lokaciji Grada Zagreba. Naime, u Zagrebu nema programa koji nudi aktivnosti ove vrste za romsku mladež.

Romi uključeni u projekt pohađali su, između ostalog, edukativnu radionicu kazališne produkcije. Produkcija ove predstave uključuje 30-ak proba i rad na svim aspektima postavljanja kazališne predstave: izrada scenarija, režija, gluma, scenografija, kostimografija, koreografija te dva javna nastupa u Kazalištu KNAP. Premijera predstave održana 4.6. ove godine izazvala je veliki interes romske zajednice, ljubitelje amaterskog kazališta i redovitih gostiju Kazališta Knap. Rezultat je bio puna dvorana, gledatelji su zauzeli sve stepenice i sva pogodna mjesta za gledanje te pozdravili mlade glumcem velikim aplauzom i ovacijama. Scenarij, koji je osmislila ova grupa mladih Roma, izuzetno je duhovit, obilježen romskim običajima a odnosi unutar obitelji, konflikt starije i mlađe generacije i međuljudski odnosi ne razlikuju se od situacija unutar prosječne neromske obitelji.

TeatarR financiran je od strane Europskog socijalnog fonda: Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. s namjerom odgovoriti na potrebu integraci-je mladih Roma, jačajući njihove socijalne i kreativne vještine i znanja kroz dramski rad, kazalište i edukaciju, a s ciljem kvalitetnije integracije u društvo i boljom pozicijom na tržištu rada. Ovaj projekt doprinosi provedbi ciljeva ključnih strateških dokumenata koji ističu potrebu sudjelovanja mladih u kulturnim i umjetničkim aktivnostima s ciljem razvi-janja vještina i znanja potrebnih za socijalnu integraciju. Sredstvima Europske unije poboljšavamo njihov status i olakšavamo im integraciju. 

Voditeljica projekta gospođa Ramiza Memedi, predsjednica Udruge žena Romkinja Hrvatske BOLJA BUDUĆNOST, objašnjava osnutak „TeatarR“ kao mjesto socijalnog uključivanja djece i mladih osoba Roma. Tijekom 18 mjeseci trajanja projekta, koristeći dramski rad i interaktivne radionice osobnog razvoja, radilo se na izgradnji raznih vještina potrebnih za olakšavanje socijalne integracije i na poticanju daljnjeg školovanja. Kroz projekt je održano 12 radionica osobnog razvoja prilagođenih za ciljnu skupinu, kao što su:

  • jačanje samosvijesti, 
  • motivacija, 
  • poboljšavanje komunikacijskih vještina, 
  • tolerancija i uvažavanje različitosti,
  • timski rad, 
  • prezentacijske vještine,
  • osobne i međuosobne vještine... 

U Hrvatskoj, po ocjenama Državnog zavoda za statistiku, živi oko 17 tisuća deklariranih Roma. U Gradu Zagrebu ukupno je registrirano oko 3000 Roma, no pretpostavlja se da je brojka nešto veća. Od toga broja mlade osobe od 15 do 25 godina čine 50%. Zbog niza razloga, kulturne i socijalne prirode, te do jedne mjere i jezične barijere, djeca i mladi romskog porijekla uglavnom nedovoljno sudjeluju u kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima te redovitim programima treninga, edukacija i usavršavanja. 

TeatarR se provodio tijekom 2018. i 2019. godine. Financiran je u iznosu od 760.984,00 kn, i to: iz natječaja Europskog socijalnog fonda „Kultura i umjetnost za mlade“ u iznosu od 646.836 kn, te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 114.148 kn. 
Provedbom ovog projekta došlo se do saznanja da mladi romske zajednice vape za sadržajima ove vrste te da postoji interes s njihove strane za kontinuirani dramski I kazališni rad.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.