Obavijesti

News

Komentari 0

Tehnologijom oživjeli prošlost Opatije: 'Animacije su detaljno preslikane sa starih fotografija'

Tehnologijom oživjeli prošlost Opatije: 'Animacije su detaljno preslikane sa starih fotografija'
8

U sklopu obnove trga u Iki i revitalizacije brodogradilišne i ribarske povijesti, zagrebačka tvrtka Fortis Labor razvila je mobilnu aplikaciju koja omogućuje prikaz povijesti Ike kroz najvažnije događaje

Grad Opatija dobila je još jedan turistički sadržaj koji će im dodatno obogatiti ponudu turistima u svom gradu. U sklopu obnove trga u Iki i revitalizacije brodogradilišne i ribarske povijesti, zagrebačka tvrtka Fortis Labor razvila je mobilnu aplikaciju koja omogućuje prikaz povijesti Ike kroz najvažnije događaje u proteklih 300 godina koliko se i obilježava od otvorenja tog škvera, napisali su u priopćenju.

“Oživjeli” prvi i brod, Pelig Leone, izgrađen prije 300 godina

Kroz tehnologiju virtualne proširene stvarnosti, za razliku od VR tehnologije za koju su potrebne popularne 3D naočale, cijeli sadržaj moguće je, na četiri jezika, gledati putem mobitela u kojem će “oživjeti” prvi brod, Pelig Leone izgrađen prije 300 godina, nekadašnja tvornica ili porinuće tradicionalnih brodova.

- U sklopu EU projekta kojim je grad Opatija željela spriječiti zaborav na nekadašnje brodogradilište razvili smo ovu aplikaciju koja kroz pet točaka prati najvažnije događaja i daje potpuni doživljaj teme o kojima ovaj novouređeni trg, ali i mjesto Ika govore. Umjesto uobičajenih tekstualnih opisa na raznim panelima u mnogim turističkim lokacijama koje se nalaze i tu skraćenog sadržaja na podu pokraj novoizgrađene skulpture “Brod”, ovdje cijelu priču iz povijesti saznajete uz svoj mobitel koji nije samo audio vodič, već vaš portal u prošlost - rekao je Milan Gudeljević iz tvrtke Fortis Labor koji je vodio ovaj projekt.

Animacije razvili uz pomoć starih razglednica

O brodogradilištu i brodovima, kao i o tvornici i ribarskoj prošlosti Ike danas postoje tek rijetki zapisi, pokoji tekst, razglednica i slika. Na temelju pronađenih razglednica razvijene su animacije u aplikaciji koje vjerno predočavaju nekadašnji život škverana i ribara.

- Svaka animacija detaljno je preslikana sa tih starih fotografija koje su nam ustupili. Tako danas i ne samo turisti, već i lokalni stanovnici mogu vidjeti kako je njihovo mjesto izgledalo unazad nekoliko stotina godina i kako se razvijalo - kazao je Gudeljević.

Uskoro će biti predstavljena i monografija o Iki, koja će također biti dostupna na aplikaciji.

Za ovakvu aplikaciju, priča Lorenzo Gašparić, direktor Fortis Labora, njegovoj tvrtki je trebalo pet mjeseci rada na ideji i razvoju.

- Primarni proizvod naše tvrtke je aplikacija SOM grad i SOM natječaji kojima smo digitalizirali javne natječaje i kasnija pravdanja namjenskih sredstava u više od dvadeset jedinica lokalnih samouprava diljem Hrvatske. Time smo svima ubrzali i pojednostavili sve one poslove koje su u komunikaciji sa županijama, gradovima ili općinama radili kroz brojnu papirologiju. Kada smo svim gradovima predstavljali to naše rješenje, pokazali bi i ostale digitalne mogućnosti iz našeg portfolia. Drago nam je da smo ovaj simbol turizma, što Opatija jest, obogatili s novom turističkom ponudom, i pokazali nove mogućnosti turističke prezentacije bogate prošlosti Hrvatske koje će, nadamo se, kroz par godina, postati uobičajena ponuda turistima koji dolaze iz cijelog svijeta - kazao je Gašparić.

Aplikacija se preuzima skeniranjem QR koda sa totema, a zainteresirani turisti mogu je koristiti i dalje nakon obilaska lokacije.