Obavijesti

News

Komentari 48

Tek mu je 16 godina: Planirao teroristički napad u Njemačkoj

Šesnaestgodišnji sirijski izbjeglica je zajedno s roditeljima početkom godine stigao u Njemačku i bio je smješten u jednom prihvatnom centru u Koelnu

VIDEO

Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu, nadležno za unutarnju sigurnost Njemačke, razmatra ulazi li u njegov djelokrug slučaj 16-godišnjeg sirijskog izbjeglice koji je uhićen u Koelnu pod sumnjom da je planirao teroristički napad, priopćeno je u četvrtak.

"U stalnom smo kontaktu s vlastima u Koelnu kako bismo utvrdili je li kazneno djelo za koje se uhićenik tereti u našoj nadležnosti", priopćeno je iz Saveznog državnog odvjetništva u čijoj su nadležnosti sva teroristička djela.

Koelnska policija, koja je dječaka privela u utorak, i dalje polazi od toga da je mladi izbjeglica iz Sirije pripremao bombaški napad.
 
"Uhićeni je imao kontakte s osobama u inozemstvu koje se pripisuju krugovima Islamske države", stoji u priopćenju koelnske policije. Isto tako je nakon analize internetske komunikacije uhićenoga utvrđena "nedvosmislena namjera" počinjenja terorističkih napada.
 
"Od kontaktne osobe u inozemstvu osumnjičeni je primio precizne upute za sastavljanje eksplozivne naprave", stoji u priopćenju.

Istodobno su demantirani napisi nekih medija po kojima je osumnjičeni imao konkretne ciljeve napada.
 
Šesnaestgodišnji sirijski izbjeglica je zajedno s roditeljima početkom godine stigao u Njemačku i bio je smješten u jednom prihvatnom centru u Koelnu. 

Vlasti su mladog izbjeglicu počele pratiti nakon anonimne dojave iz džamije u koju je redovito zalazio, jer je ostalim članovima zajednice u oči upala "nagla radikalizacija" mladog vjernika.
 
Na mobitelu osumnjičenoga pronađeni su i pozivi "osoba iz inozemstva" koje su mladog Sirijca pokušavale nagovoriti da otputuje u "Palestinu i Siriju" kako bi se borio na strani IS-a.
 
U srpnju su u Bavarskoj izvedena dva teroristička napada koje su izveli mladi izbjeglice u kontaktu s džihadističkom skupinom, takozvanom Islamskom državom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa