Obavijesti

News

Komentari 6

Teret od 415 t od Zagreba do Rijeke voze 5 km na sat

Teret od 415 t od  Zagreba do Rijeke voze 5 km na sat
7

U pola noći u ponedjeljak djelatnici tvrtke Zagrebtransa iz tvornice Končar ET u Zagrebu krenuli su s transfomatorom za Luku Rijeka

VIDEO

Pripreme su trajale mjesecima. Djelatnici tvrtke Zagrebtrans morali su utvrditi trasu i stalno je provjeravati zbog sigurnosti ljudi i tereta. Morali su ishoditi dozvole od Zagreba, Rijeke, HAC-a, Autoceste Rijeka-Zagreb, ugovoriti osiguranja, reosiguranja... Sam utovar golemog transformatora trajao je osam sati. Sa specijalnim teretom velikih dimenzija stručni su timovi krenuli u ponedjeljak malo iza pola noći. Utovarili su ga u tvornici Končar Energetski transformatori u Zagrebu. Odredište mu je Luka Rijeka, odakle će ga kupac brodom prevesti u Južnoafričku Republiku. Razdaljinu od 165 kilometara prijeći će za 30-ak sati. Brizna kojom se kreću je oko pet kilometara na sat. Toliko je brz čovjek pri žustrom hodu. Istu razdaljinu biciklist bi prešao za 12 sati i 21 minutu, a automobilom za oko dva sata.
- Cijeli je teret dugačak 73 metra, širok je 5,28 a visok 4,55 metara. Ukupno je težak čak 415 tona, a sam transformator 500 MVA teži 230 tona. Razumljivo je da brzina ne može ni biti veća - rekao nam je u utorak Vlatko Kralj, djelatnik Zagrebtransa koji je sudjelovao u prijevozu specijalnog tereta.
- Takav pothvat zahtijeva mnoštvo detalja i veliku organizaciju. U pratnji sudjeluju tri policijske pratnje, dvije interne, jedno signalno vozilo autocesta te vozila s pratećim osobljem - dodao je Kralj. Transformator se nalazi na dvije prikolice sa 12 osovina koje vuku dva tegljača, a po potrebi i treći na uzbrdici. Predviđaju da će u utorak popodne stići na Grobnik, a odatle će ga prevesti za Luku Rijeka. Ondje ga očekuju u srijedu oko 9 sati. Istovar je manje zahtjevan, a prikolicu rastave i kamionima  vrate kao teret.
Za prijevoza se zatvara svaki od 13 tunela na Autocesti Zagreb-Rijeka. Kroz tunele moraju proći sredinom kolnika. Posebni uvjeti prijevoza vrijede preko 24 vijadukta i dva mosta, koliko ih ima na A6. Preko njih prelazi samo kamion s teretom, a pratnja posebno. Ostali vozači u prometu imaju slobodnu traku za pretjecanje, no moraju biti posebno oprezni.
- Onomu tko ne poštuje upozorenja na cesti za vrijeme prijevoza specijalnog tereta pa skrivi prometnu nesreću i ošteti specijalni teret, bolje je da proda kuću jer će ga osiguranje i sudski goniti - kažu u Zagrebtransu kroz smijeh. O cijeni prijevoza nisu mogli govoriti jer je poslovna tajna. No od upućenijih stručnjaka za promet doznajemo da se prijevoz ovakvih tereta plaća stotinama tisuća eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...