Obavijesti

News

Komentari 34

'Termoelektrana u Luci Ploče je monstrum i borit ćemo se'

'Termoelektrana u Luci Ploče je monstrum i borit ćemo se'
1

Gradonačelnik Metkovića je protiv termoelektrane na ugljen i uništavanja doline Neretve, te upozorava na potpuno pogrešan pristup lokalnih vlasti prema gradnji

VIDEO

Gradonačelnik Metkovića Božo Petrov zgrožen je ponašanjem pločanskih vlasti koje će najprije podržati gradnju ekološki opasne elektrane, a tek onda će tražiti mišljenje struke.

Upozorava na potpuno pogrešan pristup lokalnih vlasti prema inicijativi vladajućih da se u Luci Ploče gradi termoelektrana na ugljen.

- Ministarstvo ne može ništa bez potpore lokalnih vlasti. Međutim, ako postoji inicijativa, njima samo treba pro forme potpora da bi se to i napravilo - kaže Petrov. Dodaje kako se ne protivi gradnji termoelektrane na ekološki čistim energentima poput plina.

- Ali nikad na ugljen. Svima koji to zastupaju savjetujem da pročitaju mišljenje Europske unije, koja se obvezala da će smanjiti stakleničke plinove - naglašava Petrov.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ističe kako bi termoelektrana na ugljen bila štetna za zdravlje, turizam, poljoprivredu...

- Čak 20.000 smrtnih slučajeva u EU uzrokovano je štetnim utjecajem termoelektrana na ugljen - kaže gradonačelnik. 

Nije mu baš jasno kakvog smisla uopće ima silno ulaganje u sustave navodnjavanja u dolini Neretve ako će se ondje uskoro sagraditi termoelektrana na ugljen.

- Potrošit će se stotine milijuna kuna za navodnjavanje. Čemu sve to? - pita se Božo Petrov.

Prije svega, inzistira na javnoj tribini na kojoj bi struka rekla svoje mišljenje. Po njemu bi lokalne vlasti trebale donijeti odluku tek nakon što se izradi elaborat i čuju stavovi naroda.

- Ipak su oni izabrani od strane naroda pa neka onda narod na referendumu kaže je li za gradnju termoelektrane na ugljen - predlaže Božo Petrov, koji inzistira na tome da se dolina Neretve proglasi parkom prirode.

- Smatram da je potrebno napraviti sve legalne načine da se nešto ovakvo spriječi. Neretvani, pa i sami Pločani, već organiziraju prosvjed i imaju moju punu potporu - zaključio je Petrov i poručio da će se do kraja boriti da “monstrum” ne uništi cijelu dolinu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a