Obavijesti

News

Komentari 261

Teror vrana: Napadaju, grakću, djevojčici su raskrvarile glavu

Teror vrana: Napadaju, grakću, djevojčici su raskrvarile glavu
5

Stanari Vrbana se žale da ih uznemiravaju vrane te traže da se nađe neko rješenje. Govore da im te ptice ne daju spavati te da napadaju ljude, ali i kućne ljubimce

VIDEO

Imamo dvoje male djece. Jedno ide u osnovnu školu ovdje, a jedno u vrtić koji je odmah pokraj. Strah me svaki dan da ih vrana ne napadne i ozlijedi, rekao je Duško Damjanović, jedan od stanara. 

Vrane već godinama stvaraju probleme stanovnicima 1. Vrbana u Zagrebu. Legu se odmah pokraj Osnovne škole Vrbani, gdje je i veliki dječji park. Tamo se preko dana igra i nekoliko stotina djece. Prije dvije godine su napale djevojčicu i raskrvarile joj glavu. 

- Išla je parkom i jela pecivo iz obližnje pekare. Vjerojatno su nanjušile hranu i napale ju. Već smo nekoliko puta zvali Zrinjevac da nešto naprave, došli su, izašli iz auta, pogledali te otišli - kaže Snježana. 

Ona ima šestogodišnju kćer Paulu i jako se boji s djetetom prolaziti kroz naselje kada su vrane aktivne. Sjeća se kada su ptice zauzele dječji vrtuljak. Krenule su za svojim mladuncem koji je tamo otišao i sve su se spustile u park. Djeca nisu mogla ni prići vrtuljku i bojala su se uopće ući unutra igrati. 

Stanari kažu da su već spremni na svašta, jer od Zrinjevca ni Dumovca nisu dobili nikakvu naznaku rješenja. Boje se za sigurnost svoje djece i sebe. 

Vrana napala ženu

- Prošle godine se vrana s leđa sunovratila na stariju gospođu i kljunom joj raskrvarila glavu. Ipak, odrasli se mogu još nekako obraniti, ali djeca su bespomoćna ako ih tako velika ptica napadne - kaže nam Ana Mišćević. Strah ju je uopće baciti smeće jer agresivne ptice često razbacuju otpad iz kanti i kontejnera. Stoje na njima i ne žele se maknuti. Predstavnica stanara Dionizija Božić u Travanjskoj ulici, gdje se nalazi dječji park, je očajna. 

- Osim što nas ne ostavljaju na miru, pobile su sve kosove i ostale male ptice koje su ovdje pjevale. Sada više nema nijedne. Neugodne su i grakću cijele dane i noći tako da ne možemo spavati - ispričala je. 

Napadaju kućne ljubimce i druge ptice

Nije neobično da vrane napadaju i kućne ljubimce koje njihovi vlasnici šeću tijekom dana. Stanari pretpostavljaju da im smeta buka koja nastane ujutro i popodne kada djeca idu iz škole i vrtića. Tada polude, počnu se spuštati s drveća i zalijetati u prolaznike, pogotovo ako imaju hranu. Napadaju i druge ptice, poput goluba kojeg je njih nekoliko raščetvorilo i pojelo prije nekoliko dana. U šetnji pokraj njihovog staništa, stariji su stanari oprezni i stalno gledaju iznad sebe da ih ne napadnu. Istovremeno djeca bezbrižno prolaze jedući sladolede i peciva, nesvjesna opasnosti iz zraka

Stanari žele da se situacija riješi

Vrane se zbog nekog razloga zadržavaju na području Vrbana i tamo legu jaja. Imaju nekoliko gnijezda, a najviše su aktivne u kasno proljeće, kažu stanari. 

- Želimo samo da se situacija riješi. Neka dođe netko i odveze ih ili na neki način smiri, samo da nas više ne uznemiruju. Ovo je jako naseljen kvart gdje većinom žive obitelji s malom djecom. Naš park je izgrađen za djecu, i ograđen je. Želim da su moja djeca bezbrižna kada ih odvedem tamo da se igraju, ali vrane su ga zaposjele i nemam mira - ističe Duško. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 261
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa