Obavijesti

News

Komentari 13

Terorista koji je pobio ljude u Beču nitko ne želi pokopati

Terorista koji je pobio ljude u Beču nitko ne želi pokopati

Napadač je ubojica koji je ubio nevine žrtve i time je naštetio svim muslimanima. Nitko ne želi biti pokopan uz ubojicu, kažu iz islamskih zajednica u Austriji i vjerojatno će ga pokopati u Sjevernoj Makedoniji

VIDEO

Islamska groblja u Austriji odbila su pokopati Kujtima Fejzulaija, terorista iz Beča koji je u krvavom pohodu ubio četvero civila proteklog tjedna.

Nakon što je islamsko groblje u Beču-Liesing odbilo dopustiti pokopavanje napadača, zajednica Vorarlberg iz Altacha (četvrt Feldkirch) također je u četvrtak odbila sprovod. 

POGLEDAJTE VIDEO Tko je napadač iz Beča?

Pokretanje videa...

Terorist 01:10

Nadležni u Liesingu su naveli nekoliko razloga zašto ne žele omogućiti pokop na njihovom groblju.

- Napadač je ubojica koji je ubio nevine žrtve i time je naštetio svim muslimanima. Nitko ne želi biti pokopan uz ubojicu - stoji u obrazloženju. 

Gradonačelnik Altacha Markus Giesinger je za Krone Zeitung izjavio kako je islamsko groblje Altach samo za pokop muslimana koji imaju glavno prebivalište u Vorarlbergu u trenutku smrti. Naglasio je kako su takva pravila počivališta za preminule od početka te da u ovom slučaju ne vidi razlog za iznimkom. Islamsko groblje u Altachu otvoreno je 2012. godine i ima oko 700 grobnih mjesta. Projekt koji potpisuje arhitekt Bernardo Bader koštao je 764.993,88 eura. Pravna osoba koja je nadležna za upravljanjem grobljem je općina Altach.

Susjeda krvnika: 'Fejzulai mi je pomogao nositi stvari do stana samo šest sati prije krvoprolića'
Susjeda krvnika: 'Fejzulai mi je pomogao nositi stvari do stana samo šest sati prije krvoprolića'

Gdje će biti pokopan napadač kojeg su u napadu ubili pripadnici policijskih snaga Wega još uvijek je nepoznato. Obzirom da je njegovo tijelo nepoželjno na austrijskom teritoriju nagađa se kako bi rješenje moglo biti sprovod u Sjevernoj Makedoniji otkud mu dolaze roditelji Albanci.

Inače, dženaza (sahrana) po Islamu treba biti dostojanstvena i bez plača, a naricanje je strogo zabranjeno. Tuga i žalost za pokojnikom trebaju biti iskazani duboku u srcu, ali nikako prema van. Muslimani vjeruju kako smrt nije kraj.

- Kada se pripremi dženaza i ljudi je ponesu na ramenima, ako je to bila dobra osoba ona kaže prisutnima: 'Požurite sa mnom,' a ako nije bila dobra ona poviče: 'Teško meni, kuda me to nosite?' Taj glas čuje sve drugo osim čovjeka, a kad bi on čuo taj glas pao bi u nesvijest, navodi se u opisu islamističkih pogrebnih običaja.

Pokušali smo doznati više o islamskim običajima te modernim alternativama za pokop no Hrvatska islamska zajednica nije odgovorila na naš upit. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca