News

Komentari 8

Teško bolesni Francuz će svoju smrt prenositi na Facebooku

Teško bolesni Francuz će svoju smrt prenositi na Facebooku

Teško bolesni Alain Cocq odbija hranu i svoje patnje prenosi na Facebooku. Tako protestira protiv zakona koji u Francuskoj zabranjuju eutanaziju. Njegovu molbu odbio je i predsjednik Macron

Neizlječivo bolesni 57-godišnji Alain Cocq odlučio je svoju smrt emitirati na Facebooku. Tako namjerava protestirati protiv zakona koji u Francuskoj zabranjuju eutanaziju. Muškarac koji nije u stanju napustiti krevet ranije je zamolio predsjednika Emmanuela Macrona za iznimno dopuštenje eutanazije, a predsjednik je zahtjev odbio.

Cocq sada želi umrijeti od gladi. Jučer je krenuo u štrajk glađu te namjerava odbijati hranu, napitke i sve druge metode kojima ga se pokušava održati na životu. Svoje umiranje namjerava od danas prenositi na Facebooku i tako ukazati na muke kojima je izložen već trideset godina. 

Alain Cocq, suffering from a degenerative disease that has no treatment, wants to die with dignity

Cocq boluje od rijetke bolesti zbog koje mu se blokiraju arterije što uzrokuje velike poremećaje u krvožilnom sustavu. Hrane ga pomoću sonde. - 'Šopaju' me poput guske i sve to samo da bi mogao buljiti u strop - rekao je Cocq novinarima agencije AFP. 

Bolesni 57-godišnjak je poslao molbu predsjedniku Macronu u kojoj je zatražio pomoć pri umiranju kako bi mogao 'otići u miru'. Macron je odbio zahtjev pismom. U njemu je naveo kako on ne može biti iznad zakona, no istodobno je izrazio duboko poštovanje prema želji i odluci bolesnika.

Alain Cocq, suffering from a degenerative disease that has no treatment, wants to die with dignity

Cocq smatra da će bez hrane umrijeti u roku tjedan dana. Danas se oglasio na Facebooku i poručio prijateljima 'prestanite s pogrebnim molitvama, još uvijek nisam mrtav', a uz objavu dodao tri emotikona koji plaču od smijeha. 

Eutanazija ili asistirano samoubojstvo su legalni u Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. U Francuskoj, te u većini zapadnoeuropskih država dopušta se samo pasivna eutanazija, a to znači da se osobu ne smije usmrtiti već samo dopusti da umre isključivanjem uređaja koji je drže na životu, ukidanjem lijekova ili prestankom hranjenja. 

U Hrvatskoj eutanazija nije dozvoljena, a javnost je posebno potresao slučaj od prije sedam godina kada je Joso Gregurić (60) iz milosrđa je ubio svoju kćer Marijanu koja je bila teško oboljela i nepokretna nakon operacije tumora na mozgu. Njezin otac rekao je kako više nije mogao gledati muke svoje kćeri. Osuđen je u lipnju 2013. na dvije godine zatvora, odnosno na djelomičnu uvjetnu osudu. Gregurić je ubio svoju kćer tako što joj je kroz sondu za hranjenje dao neutvrđenu količinu tableta, te joj prerezao krvne žile. Sutkinja je u obrazloženju rekla da je osuđen na najmanju moguću kaznu jer je, naglasila je, njegova nesretna kći Marijana tri godine vegetirala i da je u ovom slučaju riječ o velikoj obiteljskoj tragediji.

 

Najčitaniji članci