Obavijesti

News

Komentari 228

Tesla je svemirac s Venere a osmislio je oružje 'zraka smrti'

Tesla je svemirac s Venere a osmislio je oružje  'zraka smrti'
1

FBI je objavio dokumente o Nikoli Tesli 73 godine nakon što je američka vlada zaplijenila puna dva kamiona njegovih stvari. Oni dokazuju da je SAD htjela Teslinu "zraku smrti" - oružje koje je navodno osmislio.

VIDEO

Dugo se čekalo na objavu povjerljivih dokumenata ( možete ih vidjeti ovdje) koje je vlada SAD-a zaplijenila nakon Tesline smrti 1943. godine. Sada se to napokon dogodilo i to na osnovu Zakona o slobodi informacija .Ti dokumenti potvrđuju osporavane navode da je FBI zaplijenio Teslinu imovinu, ali i otkrivaju da je vlada SAD itekako bila zainteresirana za njegovu 'zraku smrti' – oružje koje je Tesla navodno osmislio. 

Dokumentima se potvrđuje da je FBI čak planirao uhititi Teslinog nećaka Savu Kosanovića koji je svojevremeno bio i ministar unutrašnjih poslova Kraljevine Jugoslavije

Sve ove godine se također vjerovalo da je on umro u svom apartmanu u New Yorku 7. siječnja 1943., a novoobjavljeni dokumenti tvrde da je smrt nastupila tek dan kasnije. Otkriveni su i detalji o tome kako je američka vlada pokupila svu Teslinu imovinu, doslovno zaplijenila dva kamiona njegovih stvari i zapečatila sve papire i odnijela ih u skladište na Manhattanu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oružje za buduća ratovanja

U tadašnjem izvještaju se iznosi određena zabrinutost da, pošto je Tesla naturalizirani građanin SAD-a, možda ipak nemaju pravo na njegovu imovinu, ali smatraju da bi mogli zadržati materijale.

FBI

Među objavljenim dokumentima je i pismo upućeno tadašnjem šefu FBI-ja Edgaru Hooveru, u kojem se naglašava važnost članka u kojem Tesla govori o 'zraci smrti” i njegovom potencijalnom “ključnom značaju” za buduća ratovanja. 

Preporuča se da Tesla “konstantno bude pod nadzorom”, kako bi se zaštitio od “stranih neprijatelja” koji bi mogli biti zainteresirani za “tajnu o tako neprocijenjivom instrumentu” . 

Drugi dokumenti pokazuju da je njegov nećak Kosanović pokušao doći do tih važnih dokumenata i nacrta. FBI je strahovao da će on proslijediti “informacije neprijateljima”. 

FBI

Među dokumentacijom koja je klasificirana kao obavještajna, navodi se i opis situacije nakon Tesline smrti, kada je Kosanović sa suradnicima uzimao stvari iz Teslinog sefa, a tu je i prijedlog agenta FBI da se Kosanović optuži za provalu i uhiti.

"...rečeno nam je da bi trebalo da osiguramo materijal koji je navodno uzeo Kosanović, jer je, ukoliko je to zaista velika tajna, od velike je važnosti da ne završi u novinama, gdje bi neprijatelji mogli da imati uvid u materijale", navodi se.

Daleka planinska regija Jugoslavija

Memorandum u dokumentima FBI datiran je na 9. siječanj 1943. i u njemu stoji da je Tesla izvodio mnoge eksperimente vezane za bežično prenošenje struje, “poznato kao zraka smrti”. 

Teslin štićenik Bloyce Fitzgerald rekao je u razgovoru sa jednim američkim državnim visokorangiranim službenikom da mu je pronalazač samo mjesec dana prije smrti rekao da je te eksperimente usavršio. Fitzgerald je također govorio o nekakvom revolucionarnom dizajnu torpeda. 

FBI

Ranije se mislilo da “zraka smrti” ne postoji, a FBI je tvrdio da nitko od njihovih agenata nije istraživao Tesline dokumente, niti da ih posjeduje.

Inače, među dokumentacijom koju su obavještajci prikupljali o Tesli nalaze se i bizarne stvari - tu je i jedno pismo iz pedesetih godina, gdje se govori o njegovim izumima, kao i mašini koja je napravljena po njegovim nacrtima 1950. godine i kojom se održavala "interplanetarna komunikacija" i "komunikacija sa svemirskim brodovima". 

"Svemirci su posjetili Tesline inženjere više puta i rekli su nam da je on sa Venere, da su ga na Zemlju donijeli 1856. godine dok je bio beba i da je ostavljen kod supružnika Tesla u dalekoj planinskoj regiji koja se danas zove Jugoslavija", piše u tom pismu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 228
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje