Obavijesti

News

Komentari 0

Testirali jedrilicu i nasukali se, skiper je teško ozlijedio nogu

Testirali jedrilicu i nasukali se, skiper je teško ozlijedio nogu
1

Skiper je pokušavajući odsukati jedrilicu i spasiti izvanbrodski motor zadobio posjekotine te ima nagnječenje noge. Mornar je neozlijeđen. Nasukali su se u srijedu oko 19:30 na hridi umaške luke po nevremenu

Lučka kapetanija Pula izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastruktre i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o spasilačkoj akciji slijedom poziva pogibelji s nasukane jedrilice.
Poziv je pulska Kapetanija zaprimila u srijedu u 20.30, nakon čega su kolege iz Umaga odmah isplovili prema nasukanoj jedrilici dugoj 10 metara. Na plovilu talijanske zastave bili su dva člana posade - skiper G.Š. i mornar Š.M, hrvatski državljani. Pri nasukavanju skiper je teže ozlijeđen - prignječenjena mu je noga te ima nekoliko posjekotina. Po svjedočebnju mornara skipper se ozlijedio dok je pokušavao spasiti vanbrodski motor.
- More je prodrlo u potpalublje pa po velikim valovima i jakom jugu nuisu uspjeli odsukati jedirlicu. Očevidom su utvrdili  su se nasukali u 19.30 tijekom isplovljavanja iz umaške luke i netom nakon razvijanja glavnog jedra, kada je iznenadno jaki udar južnog vjetra jedrilicu odbacio na obližnje lukobranske hridi. Posada nije odmah po nasukanju obavijestila o pomorskoj nesreći budući da su pokušali samostalno odsukati jedrilicu, odnosno, osigurati je od potapanja, a tek nakon ozljeđivanja jednog člana posade uputili su poziv pogibelji. Nasukana i znatno oštećena jedrilica ostala je na poziciji pomorske nesreće, no obzirom da ne predstavlja opasnost za sigurnost odvijanja pomorskog prometa, nadležna Lučka ispostava Umag naložiti će komercijalno odsukavanje - priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Kako smo neslužbeno doznali, skipper i mornar doplovili su iz Trsta u Umag a onda su iz luke isplovili da bi testirali jedrilicu.