Obavijesti

News

Komentari 22

Tijelo nije prihvatilo bubreg: Na dijalizu ide već 40 godina

Tijelo nije prihvatilo bubreg: Na dijalizu ide već 40 godina
4

Tijelo Franke Siljan (66) nije prihvatilo novi bubreg, ali dijalizu jako dobro podnosi. Prvu dijalizu imala je 26. siječnja 1976. I tako do danas, tri puta tjedno. To je više od 25.000 sati

VIDEO

Franka Siljan (66) iz Muntića kraj Pule prvu dijalizu imala je 26. siječnja 1976. I tako do danas, tri puta tjedno. To je više od 25.000 sati dijalize.

- Već sam navikla ponedjeljkom, srijedom i petkom ići na dijalizu po četiri sata. U početku je trajala i 7 sati - kaže Franka kojoj je jednom transplantiran bubreg, i to nakon šest mjeseci dijalize, no tijelo ga je ubrzo odbacilo.

- Još sam tri puta bila pozvana na transplantaciju, ali nalazi nisu bili dobri pa se od toga odustalo. Ne čekam bubreg nakon svih tih godina. Uživam u životu te se radujem svakom novom danu - rekla je Franka. Imala je samo 26 godina kad je započela s dijalizom, najprije u Rijeci, a kad je centar otvoren u Puli, ona je bila među prvim pacijentima.

- Računala sam da sam do sada dijalizirana više od 5500 puta, a znam da sam među onima s najduljim stažom u državi - smije se.

Prije nego što je bolest nastupila, rodila je sina u 21. godini. Danas, kaže, uživa u društvu troje unuka.

- Liječnici i sestre u pulskoj bolnici su kao moja obitelj. Radila sam 10 godina, od 1968. do 1978. godine kao pletačica u Puli. Kad je moje tijelo nakon transplantacije odbacilo bubreg, poslana sam u mirovinu iako mislim da sam mogla dati više. Od tada je dijaliza moj posao. Volim raditi i ne predajem se nikad. Kuham, čistim, zapovijedam drugima - kroz smijeh kaže ova rekorderka.

Iako se pacijenti na dijalizi moraju pridržavati režima prehrane, Franka si priušti od svega po malo, a najviše voli slatko.

- Moja vena na ruci bode se tri puta tjedno punih 40 godina i ne žali se još - kaže Franka.

- Danas su više od 50 posto populacije koja ide na dijalizu stariji. Franka predstavlja veliki uspjeh za nas liječnike, ali i medicinske sestre - rekao je dr. Ladavac.

Kao obitelj 

Franka predstavlja veliki uspjeh za nas liječnike, ali i medicinske sestre jer je medicina kroz sve te godine puno napredovala, a zbog toga je kvaliteta njezina života bolja, kaže voditelj pulske dijalize dr. Ranko Ladavac

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa