Obavijesti

News

Komentari 217

Tim je htio još više, ali padom Vlade plan mu je pao u vodu...

Tim je htio još više, ali padom Vlade plan mu je pao  u vodu...
1

LANČANA REAKCIJA Hrvatski javni dug je pao prvi puta od 1999. Da je Vlada nastavila smanjivati javni dug, to bi možda značilo niže kamate na kredite i državi i građanima

VIDEO

Kraj mandata svake vlade dosad je obilježio enormni rast duga države, pa je sad 14 puta veći nego u doba kad je Hrvatska izglasala samostalnost.

No čuda se izgleda ipak događaju. Hrvatska gospodarska komora je u svojoj analizi objavila da je na kraju ožujka javni dug, odnosno dug države, prvi put pao u odnosu na isto razdbolje prošle godine. Istodobno je znatno pao i inozemni dug države.

Dug države iznosi 288,3 milijarde kuna, što je 4,7 milijardi kuna manje nego na kraju ožujka 2015. Dug je i 1,3 milijarde kuna manji nego u veljači. Još nije poznato hoće li se ovaj pozitivni trend nastaviti i to upravo zbog političke nestabilnosti.

Zvonimir Savić, direktor sektora za ekonomske analize HGK, ističe da je pad duga uzrokovan i time što je u prva tri mjeseca na snazi bio privremeni proračun. Država je trošila samo što je nužno, pa nije bilo manjka u proračunu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Da se nova vlada nije raspala, imali bismo šanse još više smanjiti dug'

Da se nova vlada nije raspala, imali bismo šanse s programom reformi i povijesno jeftinim zaduživanjem smanjiti još više dug.

- Politička nestabilnost usporava provedbu reformi i ograničava mogućnost poboljšanja kreditnog rejtniga zemlje. Time je otežano da uradimo ono što je učinila Slovenija u vrijeme povijesno niskih kamatnih stopa, da zamijenimo skupi dug novim, s nižim kamatnim stopama - napominju u HGK.

Upravo brzorastući dug države jedan je od uzroka i što Hrvati plaćaju više kamate na svoje kredite nego većina zemalja Europske unije. Dug Hrvatske je 86 posto svega onoga što se u zemlji proizvede i investira. Za otplatu starih dugova država mora ulaziti u nove.

U lipnju je ministar financija Zdravko Marić doživio hladan tuš u Londonu. Očekivao je kamatu od tri posto, a investitori nisu dali ispod pet posto. Pa je zaduživanje odgođeno za ovaj mjesec. Takav rizičan položaj države s kreditnim rejtingom u smeću banke prelijevaju i na građane kroz skuplje kredite.

Smanjenje javnog duga je trebalo donijeti i olakšanje građanima.

Premijer je imao plan, ali...

Premijer Tihomir Orešković je imao plan smanjiti dug i privatizacijom vrijednom 1,5 milijardi kuna, popraviti kreditni rejting i tako se jeftinije zaduživati. Plan je pao u vodu padom Vlade.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 217
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.