Obavijesti

News

Komentari 226

'Time, imaš tri sata da odlučiš hoćeš li biti hrvatski premijer'

'Time, imaš tri sata da odlučiš hoćeš li biti hrvatski premijer'
1

Dr. Ante Ćorušić za HRT je prepričao što se događalo u odlučujućim satima nakon što je Most postavio kao jedan od svojih uvjeta nestranačkog premijera

VIDEO

Dr. Ante Ćorušić za HRT je prepričao što se događalo u odlučujućim satima nakon što je Most postavio kao jedan od svojih uvjeta nestranačkog premijera. 

Ćorušić poznaje Oreškovića dvije godine, međutim ideja o njemu kao nestranačkom mandataru došla je od Tomislava Karamarka. Predsjednik HDZ-a prije godinu i pol dana inicirao je prvi sastanak - i predložio tada Oreškoviću, kako tvrdi Ćorušić, učlanjenje u HDZ.

Prije nego je i sam upoznao Oreškovića, kaže Ćorušić, na zajedničkoj fešti na kojem je bilo i Društvo kanadsko - hrvatskog prijateljstva, rečeno mu je kako su oni koji su se tamo zatekli svi odreda uspješni biznismeni u Hrvatskoj ("bili su to i u Kanadi prije povratka"), ali da među njima ima jedan kojega bi trebao upoznati - "koji stalno ide gore, i možda bi mu mogao biti potreban".

Prije godinu i pol dana nazvao ga je stranački šef i prijatelj Tomislav Karamarko. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ante, čujem da poznaješ Tihomira Oreškovića, možemo li organizirati zajedničku večeru ti, on i ja?", pitao ga je. 

"Tomo mogu, ali moram provjeriti gdje je čovjek", odgovorio je Ćorušić. Njegov telefonski poziv Oreškovića je zatekao u Tokiju, odakle je putovao za Amsterdam, pa za Zagreb. Kad sleti, nazvat će ga, obećao mu je. 

"I tako, našli smo se u jednom ugodnom restoranu u Zagrebu - Karamarko, Orešković i ja, gdje mu je tada Tomislav Karamarko rekao "Gospodine Oreškoviću, ja znam tko ste, čuo sam i što ste. Evo, Ante je dakle poveznica. Ja bih htio da uđete u HDZ, s obzirom na vaše znanje i kontakte koje imate vani. Ako hoćete biti moj zamjenik i kontrolirati financije i gospodarstvo kao dva ključna resora u hrvatskoj budućoj vladi...", prisjeća se Ćorušić.

Tada je Orešković rekao da mora malo razmisliti, pričekati. 

"I nakon tri dana me nazvao", i mene i Karamarka, ispričao se i rekao: "Sad ne mogu", prepričava Ćorušić.

Tihomir Orešković nastavio je i dalje obavljati svoj posao i s obitelji je živio uobičajeno. 

"Ante čuj, daj nađi hitno Oreškovića" 

Ćorušić se prisjetio i kako su ovo ljeto slučajno ljetovali u istom hotelu - Orešković sa svojom obitelji, a on sa svojom, pa su zajedno popili i kavu. Ima tu i božjih prstiju, ustvrdio je Ćorušić, objasnivši i zašto tako misli: "I baš taj dan u taj hotel je došao i Tomislav Karamarko. Pozdravili su se, razgovarali i popili kavicu.".

Mjesecima kasnije, kada je Most nakon izbora u pregovorima tražio isključivo nestranačkog kandidata za premijera, Ćorušić je dobio poziv. Sjedio je tada sa svojim prijateljem Ivanom Baketom u Sheratonu, ispijao kavicu. "Ante čuj, daj nađi hitno Oreškovića, jer mi se ne javlja", poručio je Karamarko s druge strane slušalice. Karamarko je naime imao samo Oreškovićev nizozemski broj, ne i hrvatski. Orešković je taman bio u Zagrebu kad je primio Ćorušićev poziv, selio je u svoj novi stan. 

"Imaš tri sata za odluku želiš li biti hrvatski premijer".

"Tim, čuj, moramo se vidjeti", kazao mu je Ćorušić. "Što je, Ante?", odgovorio je Orešković. "Moraš u roku od tri sata odlučiti želiš li biti hrvatski premijer", začulo se s druge strane.

Ćorušić je kazao kako je čekao tri sata, a onda se našao s Oreškovićem koji je rekao da pristaje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 226
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina