Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
226 komentara

'Time, imaš tri sata da odlučiš hoćeš li biti hrvatski premijer'

Dr. Ante Ćorušić za HRT je prepričao što se događalo u odlučujućim satima nakon što je Most postavio kao jedan od svojih uvjeta nestranačkog premijera

Željko Lukunić/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
226 komentara

Dr. Ante Ćorušić za HRT je prepričao što se događalo u odlučujućim satima nakon što je Most postavio kao jedan od svojih uvjeta nestranačkog premijera. 

Ćorušić poznaje Oreškovića dvije godine, međutim ideja o njemu kao nestranačkom mandataru došla je od Tomislava Karamarka. Predsjednik HDZ-a prije godinu i pol dana inicirao je prvi sastanak - i predložio tada Oreškoviću, kako tvrdi Ćorušić, učlanjenje u HDZ.

Prije nego je i sam upoznao Oreškovića, kaže Ćorušić, na zajedničkoj fešti na kojem je bilo i Društvo kanadsko - hrvatskog prijateljstva, rečeno mu je kako su oni koji su se tamo zatekli svi odreda uspješni biznismeni u Hrvatskoj ("bili su to i u Kanadi prije povratka"), ali da među njima ima jedan kojega bi trebao upoznati - "koji stalno ide gore, i možda bi mu mogao biti potreban".

Prije godinu i pol dana nazvao ga je stranački šef i prijatelj Tomislav Karamarko. 

"Ante, čujem da poznaješ Tihomira Oreškovića, možemo li organizirati zajedničku večeru ti, on i ja?", pitao ga je. 

"Tomo mogu, ali moram provjeriti gdje je čovjek", odgovorio je Ćorušić. Njegov telefonski poziv Oreškovića je zatekao u Tokiju, odakle je putovao za Amsterdam, pa za Zagreb. Kad sleti, nazvat će ga, obećao mu je. 

"I tako, našli smo se u jednom ugodnom restoranu u Zagrebu - Karamarko, Orešković i ja, gdje mu je tada Tomislav Karamarko rekao "Gospodine Oreškoviću, ja znam tko ste, čuo sam i što ste. Evo, Ante je dakle poveznica. Ja bih htio da uđete u HDZ, s obzirom na vaše znanje i kontakte koje imate vani. Ako hoćete biti moj zamjenik i kontrolirati financije i gospodarstvo kao dva ključna resora u hrvatskoj budućoj vladi...", prisjeća se Ćorušić.

Tada je Orešković rekao da mora malo razmisliti, pričekati. 

"I nakon tri dana me nazvao", i mene i Karamarka, ispričao se i rekao: "Sad ne mogu", prepričava Ćorušić.

Tihomir Orešković nastavio je i dalje obavljati svoj posao i s obitelji je živio uobičajeno. 

"Ante čuj, daj nađi hitno Oreškovića" 

Ćorušić se prisjetio i kako su ovo ljeto slučajno ljetovali u istom hotelu - Orešković sa svojom obitelji, a on sa svojom, pa su zajedno popili i kavu. Ima tu i božjih prstiju, ustvrdio je Ćorušić, objasnivši i zašto tako misli: "I baš taj dan u taj hotel je došao i Tomislav Karamarko. Pozdravili su se, razgovarali i popili kavicu.".

Mjesecima kasnije, kada je Most nakon izbora u pregovorima tražio isključivo nestranačkog kandidata za premijera, Ćorušić je dobio poziv. Sjedio je tada sa svojim prijateljem Ivanom Baketom u Sheratonu, ispijao kavicu. "Ante čuj, daj nađi hitno Oreškovića, jer mi se ne javlja", poručio je Karamarko s druge strane slušalice. Karamarko je naime imao samo Oreškovićev nizozemski broj, ne i hrvatski. Orešković je taman bio u Zagrebu kad je primio Ćorušićev poziv, selio je u svoj novi stan. 

"Imaš tri sata za odluku želiš li biti hrvatski premijer".

"Tim, čuj, moramo se vidjeti", kazao mu je Ćorušić. "Što je, Ante?", odgovorio je Orešković. "Moraš u roku od tri sata odlučiti želiš li biti hrvatski premijer", začulo se s druge strane.

Ćorušić je kazao kako je čekao tri sata, a onda se našao s Oreškovićem koji je rekao da pristaje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message