Obavijesti

News

Komentari 72

Tinejdžerica odlučila umrijeti: Ne može više podnijeti bolove

Tinejdžerica odlučila umrijeti: Ne može više podnijeti bolove
5

Jeriki su liječnici dijagnosticirali spinalnu atrofiju mišića tip II kad je imala samo osam mjeseci. Dosad je bila na više od 30 operacija. Bolovi su sve jači. Potkraj ljeta će joj isključiti aparat...

VIDEO

Tinejdžerica iz Winsconsina ima tipične ljetne planove kao i većina njenih vršnjakinja. Uživat će u vatrometu, ići u kino, plesati i družiti se s prijateljima. No za razliku od ostalih kojima je to samo još jedno ljeto u nizu, Jeriki Bolen (14) bit će posljednje. Odlučila je umrijeti.

Jeriki su liječnici dijagnosticirali spinalnu atrofiju mišića tip II kad je imala samo osam mjeseci. Riječ je o nasljednoj bolesti pri kojoj  propadaju živčane stanice kralješnične moždine i moždanog debla uzrokujući mišićnu slabost i propadanje, koji s godinama napreduju. Javlja se u 1 od 6.000 djece. Oko 50 posto djece s težim oblikom spinalne mišićne atrofije umire prije druge godine života.

Kod tipa II bolest je često kobna u ranoj dobi, obično zbog respiratornih komplikacija.

Jerikine prognoze bile su vrlo loše, ali majka Jen, koja je po struci medicinska sestra, nije željela dići ruke od nje. Informirala se o bolesti i kontaktirala roditelje djece koji se bore s istom dijagnozom. Uz pomoć specijalista liječnika Karija Stampflija trudila se kćeri pružiti ispunjen život, javlja Daily Mail.

Djevojka je dosad bila na više od 30 operacija i 12 sati dnevno provede spojena na respirator. Većinu dana na nju paze medicinske sestre.

Jerika snage ima još jedino u rukama, dovoljno da može upravljati kolicima i mišom za računalo. Mnogo vremena provodi igrajući igricu Sims koja joj omogućava da sama kreira kuće, likove i upravlja njihovom emocijama. 

Koliko god joj igra pružala mogućnost da barem donekle stvori privid normalnog života, sve jači bolovi koje osjeća čine joj svakodnevnicu nepodnošljivom.

- Bila sam spremna mnogo prije. Nakon posljednje operacije zapitala sam se radim li to zbog sebe ili zbog svoje obitelji. Shvatila sam da je zbog njih - rekla je.

Jen Bolen davno je obećala svojoj kćeri da će poštivati svaku njenu želju, no to Jeriki nije nimalo olakšalo donošenje ove teške odluke.

- Ako će ona napokon biti na miru, moram pronaći način da i ja budem. U ovih 14 godina proživjela je puno više nego što će neki za cijelog svog života. Dovoljno je stara da sama odluči. To je njezino tijelo i njezina bol - kaže majka dodajući da mnogi ne shvaćaju da je učinila za Jeriku sve što je mogla.

Jen je sada fokusirana na to da Jeriki pruži ljeto iz snova. U gradskoj vijećnici za djevojku će organizirati maturalnu zabavu. Pozvana je cijela zajednica, bit će torta, dekoracije i puno plesa. Jerika je već izabrala haljinu.

Potkraj kolovoza Jeriki će isključiti aparat. Ne zna se koliko će dana djevojka nakon toga biti na životu, a njezina majka nada se jedino da neće biti u velikoj boli.

Baš kako je bila hrabra i vesela tijekom cijelog svog života, takvom se trudi biti i sada na njegovom kraju.

- Još se pitam zašto sam baš ja izabrana da bolujem od ove bolesti. Nikad neću saznati. Možda zato jer sam snažna - zaključuje Jerika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda