News

Komentari 0

Tisuće desničara marširat će Varšavom usprkos zabrani suda

Tisuće desničara marširat će Varšavom usprkos zabrani suda

Gradske vlasti Varšave osporile su registraciju marša na sudu, prvo na redovnom, a potom i na žalbenom sudu. Na mimohodu se očekuje sudjelovanje i ostalih krajnje desnih stranaka iz Europe

Očekuje se da će u četvrtak tisuće pristaša krajnje desnice marširati Varšavom u povodu godišnjeg Dana nezavisnosti, usprkos zabrani suda.

Organizatori tog mimohoda, Ured ratnih veterana i žrtava represije, tvrde da će se on održati u čast uniformiranim časnicima koji služe kao 'čuvari granice' te da time žele naglasiti važnost zaštite poljske suverenosti protiv uljeza.

Gradske vlasti Varšave osporile su registraciju marša na sudu, prvo na redovnom, a potom i na žalbenom sudu, no veterani su priopćili da su mu dali službeni status kako bi se mogao održati, dodajući da "ne mogu razumjeti" odluku gradonačelnika Varšave.

Na mimohodu se očekuje sudjelovanje i ostalih krajnje desnih stranaka iz Europe.

Kritičari s ljevice optužuju vladajuću konzervativnu stranku Pravo i pravda (PiS) da podrškom tom skupu 'preuzimaju odgovornost za sve što bi se moglo dogoditi tijekom marša, za svaki sukob i svako namjerno paljenje imovine'.

Također optužuju PiS da podgrijava protuimigrantsko raspoloženje i homofobiju. PiS nije želio komentirati održavanje marša, uz opasku da se sva pitanja s tim u svezu trebaju uputiti organizatorima, tj. udruženju veterana.

U Poljskoj eskalira kriza na granici koja prijeti uvlačenjem Rusije i NATO-a.

Europska unija optužila je Bjelorusiju da namjerno izaziva krizu na vanjskoj granici Unije te da gomilanjem migranata na granici i poticanjem da uđu u Poljsku provodi 'hibridni napad'.

Bruxelles stoga najavljuje nove sankcije Minsku.

 

 

Najčitaniji članci