News

Komentari 596

Beograd u blokadi, protivnici Pridea policiju gađali bocama

Beograd u blokadi, protivnici Pridea policiju gađali bocama

U subotu navečer na Trgu Republike okupilo se oko 5 tisuća pristaša ekstremno desnog pokreta Dveri. Gay parada za sada nije otkazana, ali se još čeka potvrda

Beograd je pod opsadom bio i večer prije najavljene gay parade . Zabranjene su sve druge manifestacije i okupljanja kao i nogometne utakmice kako bi se spriječilo okupljanje radikalnih navijača.

Unatoč zabranama, u subotu navečer na Trgu Republike u Beogradu okupilo se oko 5 tisuća pristaša ekstremno desnog pokreta Dveri . Prosvjed protiv održavanja gay parade počeo je himnom 'Bože pravde', a među okupljenima je bilo i stotinjak crkvenih dostojanstvenika i građana koji se protive 'paradi ponosa'. Poručili su da ''Bog nije blagoslovio paradu, ali jest ovaj prosvjed''.

Dio prosvjednika svoje nezadovoljstvo iskazao je i pred zgradom Vlade Srbije u kojoj se odlučivalo o održavanju parade. Na policiju koja je osiguravala zgradu poletjele su petarde, ali i nekoliko boca. Zabilježeno je nekoliko manjih incidenata.

Član pokreta Vlada Glišić rekao je kako skup 'nije prosvjed protiv pedera na ulicama, već protiv pedera u foteljama'. Okupljeni izvikuju 'Pederi neće šetati' i uvrede premijeru Vučiću koji se u subotu navečer vratio iz Njemačke kako bi sudjelovao na sjednici Ureda za koordinaciju sigurnosnih službi koja odlučuje o održavanju parade.

Atmosfera je čitavu večer bila napeta. Masa se počela razilaziti oko 23 sata. Centrom Beograda još se kreću manje skupine navijača i pristalica Dveri, javlja Blic .

Čeka se odluka: Policija može otkazati paradu

Policija je poduzela drastične mjere sigurnosti te je odlučila da paradu neće zabraniti no zadržala je pravo da je, u slučaju izuzetnog rizika, otkaže u bilo kojem trenutku. Sudionike povorke u nedjelju bi trebalo čuvati oko tisuću policajaca i zaštitara.

Organizatori se nadaju da će sve proći u najboljem redu, no ogorčeni su jer su vlasti poduzele radikalne mjere osiguranja iako su ranije tvrdili da neće biti problema.

Početak parade najavljen je za nedjelju s početkom u 11.30 sati no još se odlučuje hoće li povorka duginih boja uopće biti održana.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio kako zbog posla neće moći biti sudionik na povorci pa je na beogradski Gay Pride poslao svoja četiri ministra, piše Blic . Potez je pohvalio šef delegacije EU u Srbiji.

Najčitaniji članci