Obavijesti

News

Komentari 15

Tisuće izašle na ulice Poljske zbog ubojstva gradonačelnika

Tisuće izašle na ulice Poljske zbog ubojstva gradonačelnika
12

Europski parlament odao je počast Adamowiczu minutom šutnje u ponedjeljak, a predsjednik EP-a Antonio Tajani govorio je o gradonačelnikovoj  "bliskosti s ljudima" i "sposobnosti slušanja"

VIDEO

Prosvjedi protiv mržnje i nasilja izbili su u ponedjeljak diljem Poljske kao odgovor na ubojstvo gradonačelnika Gdanjska, Pawela Adamowicza. 

Adamowicz je umro u ponedjeljak od posljedica ranjavanja nožem dan ranije na godišnjem dobrotvornom skupu nevladine organizacije.

U Varšavi su se okupile tisuće ljudi pod sloganom "Stop mržnji", javila je novinska agencija PAP, a slični prosvjedi održani su diljem zemlje.

Umro izbodeni gradonačelnik: Mladić (27) napao ga na skupu
Umro izbodeni gradonačelnik: Mladić (27) napao ga na skupu

U Gdanjsku je, kako prenosi PAP, predsjednik Europskog vijeća i bivši poljski premijer Donald Tusk rekao pred okupljenim građanima: "Obećajem ti danas, dragi Pawele, da ćemo za tebe osloboditi od mržnje naš Gdanjsk, našu Poljsku i našu Europu."

European Council President Donald Tusk attends a march against violence and hatred in the wake of a deadly attack on Gdansk Major Pawel Adamowicz

Adamowicz je podlegao ozljedama unatoč naporima liječnika koji su ga pet sati operirali, rekao je novinarima ministar zdravstva Lukasz Szumowski.

People march against violence and hatred in the wake of a deadly attack on Gdansk Major Pawel Adamowicz

Napadač je na pozornici, prije nego je uhićen, optužio gradonačelnikovu bivšu stranku da ga je smjestila u zatvor gdje je bio mučen. 

Policija vjeruje da je motiv napadača bila osveta. Osumnjičeni, rođen u Gdanjsku, osuđeni je pljačkaš banke i bio je u zatvoru više od pet godina. Po medijskim izvješćima, pušten je iz zatvora u prosincu.

Poljski predsjednik Andrzej Duda izrazio je sućut Adamowiczevoj obitelji na Twitteru. "U žalosti sam i molitvi s njegovom obitelji, prijateljima i svim ljudima dobre volje."

"Neprijateljstvo i nasilje donijeli su tragične posljedice i bol. Mi to ne možemo prihvatiti", napisao je Duda.

People march against violence and hatred in the wake of a deadly attack on Gdansk Major Pawel Adamowicz, in Warsaw

U znak žalosti u Gdanjsku su zastave spuštene na pola koplja, a mnogi građani zapalili su svijeće pred gradskom vijećnicom.

Europski parlament odao je počast Adamowiczu minutom šutnje u ponedjeljak, a predsjednik EP-a Antonio Tajani govorio je o gradonačelnikovoj  "bliskosti s ljudima" i "sposobnosti slušanja".

Adamowicz se zauzimao za prihvat migranata u Gdanjsku i podržavao prosvjednu kampanju za zaštitu vladavine prava u zemlji. Bio je jedan od najdugovječnijih gradonačelnika u zemlji vodeći Gdanjsk od 1998. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina