Obavijesti

News

Komentari 252

Tisuće ljudi u Povorci ponosa: Došli i Ostojić, Pusić, Severina

U Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji u Zagrebu sudjelovalo više tisuća ljudi koji su s istaknutim zastavama i transparentima pozvali građane na solidarnost

>>> Tijek događaja možete pratiti ovdje

U Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji u subotu je poslijepodne u Zagrebu sudjelovalo više tisuća ljudi koji su s istaknutim zastavama duginih boja, balonima i transparentima pozvali građane na solidarnost, ali i izrazili nezadovoljstvo i zabrinutost političkim i društvenim smjerom kojem ide Hrvatska.

 Prema policijskim podacima ovogodišnja povorka prošla je bez incidenta, a okupila oko tri tisuće ljudi, dok je po procjenama organizatora u povorci sudjelovalo više tisuća građana. Podršku pripadnicima LGBTIQ zajednice dali su Severina, Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Danijela Trbović, Ranko Ostojić, Mirela Holy i drugi.

Zagreb pride

 

 Povorku su podržali i građani Rijeke koji su poslali maketu torpeda s porukom "Iz Rijeke s ljubavlju". Uz balone, glazbu, zviždaljke, zastave i ples, sudionici su i prosvjedovali "Ne smijemo odustati, ni dopustiti da mržnja postane vrijednost", "Sloboda, jednakost, borba za sve što trenutna vlast ugrožava".

 LGBTIQ -lezbijke, gejevi, biseksualaci, transrodne, interseksualne i queer osobe pozvale su građane, nevezano za njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili bilo koju osnovu da ih podrže i pokažu solidarnost u zagovaranju jednakosti, dostojanstva i ravnopravnosti svih osoba.

Zagreb pride

Ovogodišnjom šarenom povorkom "Još Hrvatska ni' propala" sudionici su poručili da Hrvatska postoji dok postoji slobodan izbor.

 Na transparentima su poručili, "Vlada: Usmeni-1, pismeni-1, zalaganje-1", " Padaj nepravdo",  "Moja četiri zida, istok, zapad, sjever, jug", "Lijepa , slatka slobodo", "Mržnja nije obiteljska vrijednost, obitelj za sve, obitelj čini ljubav", "Dosta konzervativne revolucije", LGBTIQ protiv TTIP-a, "ne želimo Trg klerofašizma" i sl.

 Aktivisti za prava rodnih manjina upozorili su na diskriminaciju na temelju spolne orijentacije i izrazili zabrinutost političkom situacijom u Hrvatskoj jer se, tvrde, u javnosti promiču isključivost, šovinizam, jednoumlje i nasilje. Zatražili su raskid države i crkve.

"Ovo je društveno-politički prosvjed protiv daljnjeg, ekonomskog, moralnog i političkog razaranja društva, radikalizacije i mržnje", poručili su sudionici Pridea ističući da je Hrvatska i njihova domovina.

Zagreb pride

Povorka ponosa krenula je u šetnju gradom s Rooseveltovog trga do parka Ribnjak, gdje je upriličen program i koncert grupe "Elemental". Završna zabava održat će se u klubu Močvara.

Sudionici su podržali cjelovitu kurikularnu reformu, ali i zatražili stvarnu slobodu za sve LGBTIQ osobe i hrvatska sveučilišta. Proglasom koji su pročitali ispred muzeja Mimara zatražili su također i osiguravanje slobode ženama kako bi same donosile odluku o svojem tijelu.

"Želimo slobodno, civilno i sekularno društvo, a ne militarističko i klerikalno. Slobodno kretanje za sve ljude koji bježe od gladi, siromaštva i rata, želimo društvo solidarnosti i uvažavanja različitosti, ne društvo bodljikavih žica, podjela i bešćutnosti prema izbjeglicama" rekao je u ime organizacijskog odbora Povorke ponosa Marko Jurčić.

Potporu Zagreb Prideu u petak je dala i Radnička Fronta, AF, Iskorak, Orah i druge građanske udruge čiji su se članovi i simpatizeri pridružili povorci.