Obavijesti

News

Komentari 16

Tisuće studenata u maršu: Ne želimo biti 'prvi mačići'

Tisuće studenata u maršu: Ne želimo biti 'prvi mačići'
46

Studenti traže rješavanje problema vezanih za studiranje prema bolonjskom procesu. Ministar Primorac smatra da prosvjedi više nemaju smisla

VIDEO

Iako su na sjednici Rektorskog zbora u utorak svi njihovi zahtjevi prihvaćeni, studenti su danas ipak izašli na ulice. Njih nekoliko tisuća okupilo se oko podnevna ispred Mimare odakle su se polako uputili prema Trgu bana Jelačića. Oboružani transparentima poput: 'Želimo studirati, a ne vegetirati', 'Mislim, dakle prosvjedujem' ili 'Prvi mačići se bacaju u vodu', studenti laganim hodom marširaju centrom grada. Traže rješavanje problema vezanih za studiranje prema bolonjskom procesu te ističu kako nisu protiv 'bolonje', već za točno definiranje uvjeta studiranja.
- Kada profesore pitamo kako da riješimo svoje probleme, odgovaraju nam da ćemo ih rješavati u hodu ili da se obratimo Ministarstvu. A mi Ministarstvu ne vjerujemo. Bojimo se da su to pusta obećanja - kazala je studentica PMF-a Marija. Drugi smatraju da je dovoljno veremna prošlo od uvođenja 'bolonje', a da i dalje vlada kaos na fakultetima.
- Nismo protiv 'bolonje', već za točno definiranje uvjeta studiranja. Otkad su nas prije tri godine bacili u vatru i dalje nitko ništa ne zna, a sad smo već pred diplomom prvostupnika - komentirao je i Žarko, student Filozofskog fakulteta.
Studenti su do sada izvojevali besplatne diplomske studije, kvote za upis neće se smanjivati te će svi studenti završiti studiranje prema uvjetima po kojima su se i upisali.
Ministar znanosti Dragan Primorac naglasio je ranije da je održavanje prosvjeda demokratsko pravo studenata, ali misli da nakon velikih odluka koje su donesene on i nema smisla. Oko 300 studenata osječkog Sveučilišta mirno je prosvjedovalo na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića, također zbog nezadovoljstva bolonjskim procesom i uvjetima studiranja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a