News

Komentari 0

Tko će nakon Bačića kontrolirati HRT? Plenkijev izbor je stari, ugledni drug iz diplomacije

Tko će nakon Bačića kontrolirati HRT? Plenkijev izbor je stari, ugledni drug iz diplomacije

Vladimira Drobnjaka, novinara i iskusnog diplomata, koji ga je pretekao za mjesto glavnog pregovarača, šef Vlade želi na mjestu ravnatelja. To je prava 'kašeta brokava'

Vrh HDZ-a, doznajemo, želi Vladimira Drobnjaka na čelu HRT-a, “katedrale duha”, kako je televiziju svojevremeno nazvao Antun Vrdoljak. HRT je, međutim, jedna velika “kašeta brokava” s 3000 zaposlenih, s gomilom tužbi protiv novinara i s dobiti od 67 milijuna kuna u prošloj godini, dvostruko manjoj nego u 2019. Dosadašnjeg ravnatelja te “kašete” Kazimira Bačića Uskok je pritvorio pod optužbom da je pokojnog zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića povezao s građevinskim poduzetnikom Milanom Lončarićem, za što je navodno nagrađen stanom u središtu Zagreba. 
U takvu, čavlima posutu fotelju, Plenkovićeva je želja, na mandat od pet godina trebao bi sjesti sad 65-godišnji Vladimir Drobnjak, nekadašnji novinar i dugogodišnji hrvatski diplomat, čovjek bez stranačke iskaznice i mrlje u karijeri, Plenkovićev posebni savjetnik  za vanjsku politiku.
Natječaj za ravnatelja raspisan je 21. srpnja, kandidati imaju rok prijave od mjesec i pol dana, nakon čega će ih ispitati Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, a onda Saboru i podnijeti prijedlog imenovanja. Glavnog ravnatelja/icu imenuje Sabor većinom glasova, prevedeno, stranka na vlasti, što u startu sužava mogućnost da na Prisavlju zasjedne netko tko ne odgovara Markovu trgu. 
Osim Drobnjaka, neslužbeno se kao mogući kandidati spominju dugogodišnji HRT-ovac i sadašnji v.d. ravnatelja Renato Kunić, zatim Mislav Stipić kao jedan od - pored Kazimira Bačića i Brune Kovačevića - tri “kralja” Prisavlja, te Robert Šveb, svojevremeno jedan od najmoćnijih ljudi na HRT-u.