News

Komentari 63

Tko je bio afganistanski Charlie Chaplin? Jedini čovjek koji se nije bojao talibana... Ubili su ga

Tko je bio afganistanski Charlie Chaplin? Jedini čovjek koji se nije bojao talibana... Ubili su ga

Nazar Mohammad poznatiji je kao Kasha Zwan. Nije pričao klasične viceve, ako me razumijete. Više je radio grimase, izvodio gluposti, smiješno plesao, kaže nam afganistanski fotoreporter Ramin Rahman

Kako su me uhvatili? Pa vratio sam se kući da bih proslavio bajram i tu su me ulovili, govori čuveni afganistanski komičar Nazar Mohammad u videosnimci koja je obišla svijet.

Pogledajte video: Talibani ubili komičara

Zadnji put su ga vidjeli živoga

Sjedi ruku vezanih na leđima i zguran na zadnjem sjedištu auta, zarobljen između dvojice talibana negdje u Kandaharu i izgovara još neku šalu na njihov račun.

Potom ga jedan od dvojice pored njega šamara. Dvaput. 

To je bio zadnji put da ga je netko vidio živoga. Ubrzo je pronađen ubijen. Iako su talibani, odnosno njihov glasnogovornik ispočetka demantirali umiješanost u njegov nestanak, borci za nezavisnost Afganistana objavili su na twitteru snimku iz koje se jasno vidi da je komičar poznatiji pod umjetničkim imenom Khasha Zwan - pod kojim je i objavljivao svoja videa na Tik toku - odveden na silu.

Talibani: Nije on komičar, on je policajac

Talibani su doduše preko glasnogovornika pokušali opravdati njegovo odvođenje.

- Nazar Mohammad nije bio nikakav komičar, nego policajac, koji je sudjelovao u borbama protiv nas. Ukoliko je netko odgovoran za njegovu smrt, taj će za to i odgovarati - rekao je talibanski glasnogovornik Zabinullah Mujahid. 

Od afganistanskog fotoreportera Ramina Rahmana, koji se uspio ukrcati na jedan od aviona i pobjeći iz Kabula u zadnji čas, pokušali smo saznati više o Nazaru Mohammadu.

- On nije pričao klasične viceve, nije bio takva vrst komičara. Nego je više izvodio grimase, smiješno hodao ili plesao... Više kao Charlie Chaplin, ako me razumijete - rekao nam je Rahman, koji se trenutačno nalazi u američkoj bazi u Katru.

On i tisuće drugih već danima čekaju evakuaciju u bazu Rammstein u Njemačkoj.