Obavijesti

News

Komentari 203

Tko je on? Ubili ga, ugurali u metalnu kutiju i bacili u rijeku

Tko je on? Ubili ga, ugurali u metalnu kutiju i bacili u rijeku
5

NJEMAČKA POLICIJA TRAŽI POMOĆ 24SATA: Pretpostavlja se da je muškarac ubijen nekoliko tjedana prije nego što je tijelo pronađeno u limenom kovčegu u rijeci. Možda je iz Hrvatske....

VIDEO

Dobar dan, jesam li dobio redakciju 24sata? Ovdje detektiv Opitz. Zovem vas iz Njemačke jer trebamo pomoć oko jednog slučaja koji je možda povezan s Hrvatskom. Naime, pronašli smo truplo u rijeci i sumnjamo na ubojstvo. Međutim, ne znamo tko je potencijalni ubojica, ali ni tko je žrtva, smirenim glasom na tečnom engleskom rekao nam je sugovornik s druge strane telefonske slušalice.

Dramatičan poziv koji smo jučer u 13 sati primili ostavio nas je zbunjene. Ali informacije koje je inspektor Sebastian Opitz iz policijske uprave njemačke pokrajine Sachsen-Anhalt nastavio iznositi postajale su sve šokantnije.

Kako nam je ispričao, u rijeci Labi, nedaleko od Magdeburga, kanuist je 5. srpnja ugledao zahrđalu metalnu kutiju koja je plutala rijekom. Kad se približio i pogledao u kutiju, ugledao je truplo u raspadajućem stanju. Nakon ubojstva tijelo su ubacili u metalnu kutiju koja se koristila kao kontejner za alat i osobne stvari radnika. Dimenzije kutije su oko 100 puta 50 centimetara, a najviše su se proizvodile do 1991. godine.

Na kovčegu piše 'Albert Glück'

- Radio sam na brojnim zločinima, ali ovo je bio vrlo neobičan prizor koji nas je sve iznenadio. Obdukcija je pokazala da je muškarac, koji ima između 45 i 60 godina, vjerojatno nekoliko tjedana bio mrtav. Tijelo atletski građenog muškarca visokog oko 180 centimetara i teškog 75 kilograma bilo je puno ozljeda, a na podlaktici ima tetovažu s imenom ‘Michaela’. Isto ime ugravirano je i na prstenu koji je imao na ruci. Međutim, i nakon obdukcije i objave svih tih podataka u njemačkim medijima tapkali smo u mraku - dodao je inspektor Opitz.

Tetovaža na muškarčevoj ruci

Objasnio nam je kako je analiza trupla pomoću izotopa na Forenzičnom institutu u Münchenu pokazala da je muškarac podrijetlom s prostora jugoistočne Europe, iz neke od država bivše Jugoslavije, poput Hrvatske, ili pak iz Rumunjske ili Bugarske. Tamo je živio 35 godina i vjerojatno boravio u unutrašnjosti, a ne uz more. Analiza je također pokazala da je posljednjih deset godina života proveo u Njemačkoj.

Imao je vjenčani prsten

Zbog sumnji da bi muškarac mogao biti Hrvat, policija je odlučila zatražiti pomoć najsnažnijeg medija u Hrvatskoj.

- Znamo da ste najjača medijska kuća u državi, ali i šire, te zato vjerujemo da će vaša objava pomoći da dođemo do nekoga tko je možda poznavao misterioznog muškarca - rekao nam je njemački inspektor.     

Pretpostavlja se da je muškarac ubijen nekoliko tjedana prije nego što je tijelo pronađeno. Ubijenog su ugurali u metalnu kutiju i onda je bacili u rijeku s mosta na autocesti A9 koja povezuje gradove Berlin i München.

Most na Labi nalazi se između čvorova Coswig i Vockerode. Autocesta A9 je jako prometna jer je, osim domaćih vozača, koriste brojni inozemni putnici, no dosad policija nije dobila informacije da je netko vidio sumnjivo vozilo ili da netko nešto baca s mosta.

Nakon što je tijelo u vodi bilo dulje, lice je bilo izobličeno, ali su mogli prepoznati tjeme i crte lica te da je imao kratku kosu. Policija je uz pomoć stručnjaka napravila fotorobot.

Fotorobot

Na kutiji u kojoj su pronašli truplo pisalo je “Albert Glück¨. Na unutrašnjoj strani poklopca bile su dvije naljepnice. Na jednoj je pisalo “Original BETRA Qualität”, a druga je naljepnica bila s likovima iz crtića ZDF-a.

- Metalna kutija je jako zahrđala. Čini se da ju je netko koristio kao spremište za alat ili kao radni ormarić. Uspjeli smo saznati da su se ovakve kutije uglavnom proizvodile do 1991. godine - kažu u njemačkoj policiji.

- Ako je ostao imalo sačuvan, postoje metode da se uzme otisak prsta koji bi mogao pomoći u identifikaciji ubijenog. Do identiteta ubijenog može se doći i preko otisaka zubi. Nakon rekonstrukcije lica fotorobot su vjerojatno usporedili s fotografijama u bazi nestalih. Imaju i njegov DNK, tetovažu...

Uvjeren sam kako će sve to dovesti do toga da se u skoro vrijeme otkrije identitet ubijenoga - kaže nam umirovljeni policijski inspektor Branko Lazarević, koji je u svojoj karijeri bio na stotinama uviđaja te tragao za desecima nestalih. 

Branko Lazarevic
Branko Lazarević

Do sada je istraga oko identiteta ubijenoga mjesecima tapkala u mraku. Njemačka policija odlučila je putem 24sata zatražiti pomoć hrvatskih građana.

- Možda nam možete dati ključne tragove za istragu. Čak ako mislite da vaša saznanja nisu bitna, nemojte se plašiti i kontaktirajte nas - rekao nam je inspektor Opitz i istaknuo da njemačka policija moli sve koji imaju bilo kakve informacije o ubijenom da im se jave putem e-maila: lfz.pd-ost@polizei.sachsen-anhalt.de.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 203
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.