Obavijesti

News

Komentari 16

Tko je tko u financijskoj i političkoj mreži Josipe Rimac

Tko je tko u financijskoj i političkoj mreži Josipe Rimac
1

Sugovornici Expressa svjedoče o usponu i padu bivše kninske kraljice. Uvijek neposredna, nimalo umišljena, ugodna i galantna bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave brzo i lako je sklapala prijateljstva sa ženama.

VIDEO

Proslave rođendana u mondenim zagrebačkim restoranima, koncerti klapa, modne revije i popodnevna druženja u centru grada bili su sastavnica života Josipe Rimac u Zagrebu. S najodanijim prijateljicama, kao što su šefica kabineta ministrice poljoprivrede Ružica Njavro, ministrica Marija Vučković, bivša ministrica Gabrijela Žalac, saborska zastupnica Marijana Balić, ali i dizajnerica Aleksandra Dojčinović, čije je haljine rado nosila, baš kao i one splitske dizajnerice Monike Sablić, te arhitektom Antom Vrbanom, kojega voli angažirati i Milan Bandić, živjela je život kakav se može samo poželjeti.

Tako barem govore sugovornici Expressa koji su svjedočili usponu i padu bivše kninske kraljice. Uvijek neposredna, nimalo umišljena, ugodna i galantna bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave brzo i lako je sklapala prijateljstva sa ženama.

S Gabrijelom Žalac, govori nam naš sugovornik, kliknula je na prvu. Iako su na kraju imale druge mentore, Gabrijela Plenkovića, a Rimac Brkića, to ih nije nimalo razdvajalo jer su imale dobre odnose s Tomislavom Čuljkom, utjecajnim slavonskim HDZ-ovcem. Štoviše, tako su jedna i druga imale ulaz i zaštitu u suprotnom taboru, no čini se da je od toga više koristi imala Rimac. Naime, ona se u vrijeme kad kreće intenzivnije prijateljstvo sa Žalac nalazi u nemilosti premijera Andreja Plenkovića, nije na listi za Sabor, a nakon toga gubi izbore za gradonačelnicu u Kninu.

Plenkoviću se očito nije sviđalo što je Josipa Rimac bila ostavština Karamarkove i Vasine vladavine. Do tada samo gradonačelnica, Karamarko joj na nagovor Milijana Brkića daje priliku da se politički više profilira tako da bude direktorica HDZ-ove kampanje 2015. godine. Obećano joj je da bi trebala biti ministrica u budućoj vladi, i to ministrica uprave. No karte su se drugačije podijelile i Most koji je odlučivao o novom mandataru stavio je veto na ime Josipe Rimac zbog afera koje su se povlačile za njezinim imenom. No ni Karamarko ne uspijeva postati premijer, a nakon samo pola godine ruši svoju vladu. Dolazi Plenković koji, za razliku od Žalac, nije kliknuo s Rimac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ipak, odlučeno je da 2017. godine postane državna tajnica u Ministarstvu uprave, koje je tad vodio Lovro Kuščević. - U to vrijeme govorilo se da Rimac preko Žalac kontrolira kako diše Plenković i da joj je ona bila svojevrsna zaštita. U to vrijeme Rimac, ali i tadašnja državna tajnica Sanja Putica uživaju ugled i gdje god dođu u HDZ-u privlače pozornost. Pa tko ne bi gledao, mlade su, lijepe i uspješne - govori nam naš sugovornik iz HDZ-a. Što se tiče bivše ministrice Gabrijele Žalac, koja je smijenjena s mjesta ministrice regionalnog razvoja i EU fondova zbog, između ostalog, afere Mercedes, ona je u jednom trenutku postala Plenkovićeva miljenica.

On ju je izvukao iz Slavonije i ponudio joj ministarsku funkciju. Dolaskom u Zagreb počinje intenzivnije prijateljstvo s Rimac. Ručkovi, večere, ali i šopinzi u outletu blizu Trsta bili su sve češći. Josipa Rimac je držala leđa Žalac, a Žalac njoj. Nakon što je izbila afera Mercedes, jer je Josip Stojanović Jolly dao na leasing obitelji Žalac atraktivni Mercedes, spominjalo se u kuloarima da je upravo Rimac bila spona između šibenskog poduzetnika i Žalac.

- Gabrijela je bila uključena i u obitelj Rimac, s četiri Josipine sestre znala je izaći na koncerte, zafeštati - govori nam naš sugovornik. Sličan odnos imala je Josipa Rimac i s 35-godišnjom Ružicom Njavro, šeficom kabineta ministrice poljoprivrede. O Ružici Njavro naši sugovornici iz stranke kažu da je riječ o samozatajnoj, pa čak i skromnoj djevojci koja je očito naivno upala u mrežu Josipe Rimac. Rođena Dubrovčanka karijeru je gradila postupno u stranci, počevši kao jedna od tajnica u klubu HDZ-a u Saboru, pa do angažmana u središnjici tijekom izbora.

Govori se kako je iza Ružice stajao tadašnji glavni tajnik HDZ-a, a potom i zamjenik šefa stranke Milijan Brkić, koji joj je, kako se govori, otvorio put za napredovanje. Kasnije je radila s bivšim ministrom Tomislavom Tolušićem, ali i s Marijom Vučković dok su bili u Ministarstvu regionalnog razvoja, a potom u Ministarstvu poljoprivrede.

* Cijeli članak o vezama koje su kninsku kraljicu učinile moćnom i pročitajte u novom broju tjednika Express koji je na kioscima od petka, 29. svibnja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu