Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
97 komentara

Želi obitelj: Tko je župnik koji je šokirao vjernike u Zaprešiću

Na misi je svojim vjernicima rekao da je odlučio ići drugim putem i imati svoju obitelj. U javnosti je postao popularan kada je, zbog utakmice Svjetskog prvenstva, pomaknuo termin mise

Foto: Facebook/Župa Kraljica Apostola Zaprešić
97 komentara

Župnik Župe Kraljice Apostola iz Zaprešića šokirao je svoje sugrađane kada je u nedjelju izjavio da je to bila njegova zadnja misa te da više neće biti njihov župnik. 

Vinko Sudar, javnosti poznat još od Svjetskog prvenstva u Rusiji, kada je pomaknuo misu zbog utakmice i pozvao vjernike da dođu u dresovima reprezentacije, odlučio je "ići drugim putem i zasnovati obitelj". Dodao je i kako je već načuo glasine da je jedna djevojka trudna s njime, no kaže da to nije istina. 

ZAPREŠIĆ Župnik Sudar je iznenadio vjernike: Odlazim i ženim se

Svoju odluku župnik je objavio i u službenom tjednom glasilu u kojem piše da mu je služba završila 31. prosinca 2018.

- Odlukom duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije s 31.12.2018., na zahtjev p. Vinka i molbu palotinske provincije, p. Vinko Sudar prestao je biti župnik - stoji u priopćenju.

Sedam godina bio župnik u Zaprešiću 

Na mjesto župnika u Župi Kraljice Apostola u Zaprešiću došao je u prosincu 2011. Rođen je 1982. godine u Ivankovu kraj Vinkovaca kao deveto od dvanaestero djece. U svom rodnom mjestu završio je osnovnu školu i poželio postati svećenik.

Krenuo je u Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju kao sjemeništarac Đakovačke i srijemske biskupije i javila mu se želja za redovništvom. U novicijat palotinaca u Vinkovcima ušao je 2000. godine i položio svoje prve zavjete. Kasnije je pohađao i studij filozofije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove do 2003. godine, stoji na stranicama Zagrebačke nadbiskupije. 

Svoju prvu pastoralnu službu obavlja kao župni vikar u Vinkovcima, a na jesen 2009. odlazi na postdiplomski studij iz psihologije i duhovnosti na Papinsko sveučilište Gregoriana u Rimu i dvije godine kasnije postaje magistar znanosti. Tada dolazi u Zaprešić gdje odlukom kardinala Josipa Bozanića postaje župnik. 

Dobio priznanje Grada, pomaknuo misu zbog utakmice... 

Sudar je i 2014. godine dobio priznanje Grada Zaprešića, nagradu za one koji su se istaknuli dugotrajnim i uspješnim djelovanjem u svom području. Uručena mu je zbog velikog angažmana u nabavi crkvenih orgulja. Tada je za Zaprešićki špigl rekao da mu je najdraža knjiga Biblija, najdraži film Forest Gump, a uzor u životu - stric Pero. 

Zajedno s njime je te godine nagrađen i glazbenik Davor Gobac.

U javnosti je postao poznat kada je, tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, pomaknuo termin mise tako da njegovi župljani mogu poslušati misu, a kasnije pratiti utakmicu. 

Kao i svake nedjelje, misa je trebala početi u 19 sati, a onda je Vinko Sudar odlučio iznenaditi vjernike i pomaknuti ju na 15.30 pod sloganom "Ako Bog da bit ćemo svjetski prvaci". Svojim župljanima je također poručio da slobodno dođu u dresu reprezentacije. 

- U svečanijim prigodama očekujemo da se ljudi i obuku svečanije, no u ovakvim situacijama nije nikakav problem ako dođu u dresovima. To je majica kao i svaka druga, pa djeca i inače znaju doći u raznim dresovima, tu ne vidim nikakav problem. Svjestan sam da će dobar dio njih poslije mise ići na trg na zajedničko gledanje utakmice, zato sam i poručio da ih slobodno obuku - rekao je tada za portal 100posto.

Istaknuo je i da mu je na prvenstvu zanimljivo što su mnogi igrači, a i sam Dalić, praktični vjernici i ne stide se svoje vjere. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message