News

Komentari 0
INVENTURA MOĆI

Tko su tajni politički vladari hrvatskog zdravstva: Oni vode 29 najvećih hrvatskih bolnica

Inventura političkog utjecaja i moći u faleričnom državnom zdravstvenom sustavu gdje je je glavna ideja da političari imaju svoje liječnike i obratno. A čini se da ne može drugačije

Sprega politike i javnog zdravstva zacementirano je pravilo u većini bolničkih ustanova u Hrvatskoj. Posljednji primjer koji vrlo zorno prikazuje kako stvari funkcioniraju je onaj s prof. dr. Anom Stavljenić Rukavina (81). Jer taj primjer je predložak za pravilo kako nekoga gura politika i kako, s druge strane, taj netko istodobno ne želi ispustiti iz ruku moć koju mu daje politika, iako je već odavno u mirovini. Također, Ana Stavljenić Rukavina je pokazatelj koliko su liječnici željni moći spremni priklanjati se različitim političkim opcijama u datom trenutku, ovisno o tome s kim će najbolje profitirati.
Ana Stavljenić Rukavina, koja godinama mnoge zavarava izgledom mile i samozatajne bakice, ostat će zapamćena po nekoliko stvari. U prvom redu, kao jedina ministrica zdravstva u povijesti Hrvatske koja je dala ostavku. Povod je bila afera Baxter iz listopada 2001. godine, velika tragedija hrvatskog zdravstva, u kojoj su živote, zbog neispravnih Baxterovih filtera na dijalizatorima, izgubila 23 pacijenta. Premijer je tad bio pokojni Ivica Račan, a kuloarske priče kažu da je Anu Stavljenić Rukavina doslovno morao prisiliti da iz moralnih razloga da ostavku, jer se ona nije osjećala odgovornom i pod svaku je cijenu htjela zadržati ministarsku fotelju. Izgubila je ministarsko mjesto, ali se nastavila povlačiti po čelnim mjestima upravnih vijeća i kojekakvih povjerenstava, a prije nekoliko godina otvoreno se priklonila Milanu Bandiću. Koji je to znao nagraditi. Tako je bila potpredsjednica Zagrebačke skupštine i na kraju preuzela upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak te po Bandićevu nalogu odglumila kompletan igrokaz kojemu je cilj bio smjena dugogodišnjeg ravnatelja dr. Bore Nogala. Bandić je nakon svega umro, a Stavljenić Rukavina završila je s lisicama na rukama.