Obavijesti

News

Komentari 107

Tko želi odjaviti televizor ne treba plaćati javnog bilježnika

Tko želi odjaviti televizor ne treba plaćati javnog bilježnika
1

Nezakonito je tražiti da obveznici RTV pristojbe pri odjavi potpis ovjere kod javnog bilježnika. To je prekomjerno opterećenje, tvrdi Općinski građanski sud

VIDEO

Zadranin Tomislav Šimić (35) tužio je Hrvatsku radioteleviziju. Odjavio je televizor, ali nije htio otići do javnog bilježnika i ovjeriti potpis na odjavi te platiti 40 kuna za to. Dobio je sudski spor.

Ne mora ovjeravati potpis kod javnog bilježnika niti pustiti inkasatora u svoj dom.

- Na Staru godinu 2013. preporučenom poštom i e-mailom odjavio sam televizijski prijamnik, a od HRT-a sam dobio e-mail s obrascem Izjave o odjavi, koju je trebalo potpisati i ovjeriti kod javnog bilježnika kako bi me HRT izbrisao iz evidencije pretplatnika. Ako ne ovjerim potpis, stajalo je, oni će me i dalje voditi kao pretplatnika. Izjava je sadržavala pravo inkasatora da u svakom trenutku može ući u moj dom kako bi provjerio imam li prijamnik. Tražim da se naloži HRT-u brisati iz svojih evidencija mene kao obveznika plaćanja mjesečne pristojbe - tražio je Šimić, kako piše u obrazloženju presude.

Ovrhe nakon odjave

Šimić je rekao da otkazuje RTV pretplatu jer ne posjeduje TV prijamnik za koji je plaćao pretplatu zato što više ne živi na podstanarskoj adresi u Zagrebu. Dodao je da je tužbu podignuo nakon što je HRT tri godine nakon odjave televizora pokrenuo dvije ovrhe za naplatu pristojbi iz 2014., kad je pretplata trebala biti otkazana. Tužbom je Šimić dokazao da nisu u obveznopravnom odnosu, odnosno da nemaju pravo ubirati pristojbu u vrijeme kad je televizor otkazan.

U HRT-ovu odgovoru na tužbu stoji da je Šimić prijavljen kao obveznik plaćanja RTV pristojbe od 6. svibnja 2013. jer ima televizor.

Sami sebi pišu pravila

Tvrde i da je HRT 24. siječnja 2012. donijela Odluku o načinu odjave prijamnika kojim je propisano da se zahtjev za odjavu prijamnika podnosi isključivo na obrascu tuženika i da sadrži izjavu obveznika plaćanja pristojbe ovjerenu kod javnog bilježnika. U odgovoru HRT-a negira se da se u Izjavi stoji da njihovi inkasatori mogu u svakom trenutku ući u dom pretplatnika. 
Tvrdi se i da su Šimića i 1. prosinca 2015. odjavili iz evidencije pristojbenih obveznika HRT-a.

Sutkinja Općinskoga građanskog suda u Zagrebu Marija Šipek presudila je da HRT nije dokazao da je Šimić odjavljen iz evidencije pristojbenih obveznika HRT-a.

- Ne postoji obveznopravni odnos između tužitelja Tomislava Šimića kao obveznika plaćanja mjesečne pristojbe za prijam audiovizualnog programa i tuženice Hrvatske radiotelevizije kao ubirača te mjesečne pristojbe, i to od 1. siječnja 2014. Nalaže se tuženici brisati tužitelja kao obveznika plaćanja mjesečne pristojbe u roku 15 dana - presudila je sutkinja i naložila HRT-u da Šimiću nadoknadi 5800 kuna troškova postupka.

Sud kažnjava, ne HRT

U obrazloženju je navela da je zakonodavac prepustio HRT-u da propiše način odjave prijamnika i kontrole plaćanja mjesečne pristojbe, ali da tu ovlast HRT ne smije zloupotrijebiti. Pojasnila je da je nezakonito tražiti da obveznici plaćanja mjesečne pristojbe potpis ovjere kod javnog bilježnika jer je to prekomjerno opterećenje. Nezakonito je i da obveznik plaćanja pristojbe dopušta inkasatorima HRT-a svakodobno provođenje kontrole posjeda prijamnika, a nezakonito je i nametati sankcije. Tko koristi neprijavljeni televizor, čini prekršaj za koji je predviđena kazna. A za prekršaje su nadležni prekršajni sudovi, zaključuje sutkinja Šipek.

1. Zatražiti odjavu prijamnika, odnosno plaćanja RTV pristojbe mogu oni koji nemaju prijamnik u svojem domu, a kako bi ga odjavili trebaju predati zahtjev za odjavu prijamnika koji se može pronaći na stranici HRT-a.

2. Zahtjev za odjavu prijamnika treba podnijeti isključivo na službenom obrascu HRT-a, a može ga se poslati poštom ili predati u urudžbeni odjel HRT-a.

3. Odjaviti plaćanje mogu i oni koji odlaze u dom za starije i nemoćne, a zahtjevu trebaju priložiti potvrdu koju im mora izdati dom umirovljenika.

4. Umre li obveznik plaćanja pristojbe, nasljednik uz zahtjev trebati dostaviti i smrtni list. Ne plaća li nasljednik pristojbu, postat će novi obveznik.

5. TV prijamnik se može odjaviti ako je neupotrebljiv i više se ne može koristiti zbog kvara. Tad uz zahtjev treba predati i potvrdu ovlaštenog servisa o nemogućnosti korištenja prijamnika.

6. Tko ima radio ili TV prijamnik ili drugi uređaj za prijam tih programa mora plaćati pristojbu. Ne plaća li je za kućanstvo, mora plaćati za radio u svom autu.

7. U Izjavi koju mora potpisati onaj tko odjavljuje TV piše ‘dopuštam ovlaštenoj osobi HRT-a kontrolu posjeda prijamnika’, no sutkinja je utvrdila da je to zapravo nezakonito.

Propisivanje obveze javno-bilježničke ovjere potpisa na zahtjevu za odjavu predstavlja mjeru prekomjernog opterećenja za obveznike, piše u odluci Visokog upravnog sud RH iz 2015. godine     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...