Obavijesti

News

Komentari 272

Točan izračun: Najniže plaće rastu 38 kuna, prosječne 270 kuna, a najviše i preko 1000 kn

Točan izračun: Najniže plaće rastu 38 kuna, prosječne 270 kuna, a najviše i preko 1000 kn
1

Oni koji imaju niske i prosječne plaće i djecu, ovo rasterećenje će malo osjetiti jer već imaju olakšice na djecu i ne plaćaju porez na dohodak. Niži porez bi se trebao primjenjivati od prvog dana sljedeće godine

VIDEO

Unatoč krizi i predviđenom padu gospodarstva od 10,8 posto, što posredno znači i val otkaza najesen, Vlada planira smanjiti stope poreza na dohodak kako bi porasle neto plaće. Barem onima koji će ih još primati. 

Sada je neoporezivo 4000 kuna plaće, a iznad toga se plaća 24 posto do 30.000 kuna, a iznad 30.000 kuna 36 posto. HDZ je obećao smanjiti te stope na 20 i 30 posto, a mi donosimo točne izračune koliko bi plaće rasle od sljedeće godine kada to bude u primjeni. Izračun su napravili analitičari Raiffeisen banke.

RBA analitičari uzeli su primjer samca u Zagrebu gdje je dodatni prirez od 18 posto, a mi smo dodatno izračunali iz toga što to znači za one koji imaju jedno ili dvoje djece. Treba napomenuti da u ostalim mjestima, koji nemaju prirez ili ga imaju u manjim stopama, iznosi su nešto drugačiji, ali omjer je veoma sličan u usporedbi s današnjim plaćama.

Samac u Zagrebu koji ima 6.000 kuna bruto plaće, sada dobije 4573 kune na svoj račun svaki mjesec kada se odbiju doprinosi i porezi. Po novom bi dobio 4611 kuna ili 38 kuna više, izračunali su u RBA.
Ako ima dijete, neće osjetiti porast plaće jer već uopće ne plaća porez na dohodak. Naime, s jednim djetetom je neoporezivo 5750 kuna i to kada se odbiju doprinosi. S dvoje djece je već neoporezivo 8250 kuna. 

Tko u Zagrebu ima plaću od 9.057 kuna bruto, na račun danas dobije 6326 kuna, što je otprilike prosječna hrvatska plaća. Od Nove godine bi to trebalo biti 270 kuna više, odnosno 6.596 kuna, izračunali su iz RBA.
Ako ima jedno dijete, taj rast plaće mu je manji i iznosi 168 kuna iz istog razloga kao i u prvom primjeru. Ako ima dvoje djece, plaća mu ostaje ista jer mu je već neoporezivo 8250 kuna. 

Tko ima plaću 15.000 kuna bruto, dobije danas mjesečno neto plaću od 9.734 kune. S novim poreznim rasterećenjem, dobivao bi 378 kuna više ili 10.112 kuna, pokazuje izračun RBA.
Ako ima jedno dijete, plaća bi trebala porasti 295 kuna, a s dvoje djece 177 kuna. 

Treba napomenuti da niti jedan od ovih gore navedenih primjera ne plaća ni danas porez po onoj višoj stopi od 36 posto, nego "samo" po 24 posto. 
Kao zadnji primjer u RBA su zato uzeli one najveće plaće koje obuhvaća i druga stopa, od 36 posto.

Onaj tko ima bruto plaću od 43.000 kuna, danas dobije na račun 25.734 kune neto. S novim poreznim stopama, njima bi plaća narasla najviše, čak 1. 444 kune jer bi primali na račun 27.178 kuna. 
S brojem djece, bi povišica bila nešto manja, ali još uvijek bi bila značajna. 

Analitičari pozdravljaju ovo rasterećenje. 
- Smanjenje izravnih poreza na rad (u ovom slučaju stope poreza na dohodak) izravno će utjecat i na povećanje raspoloživog dohotka kućanstava i smanjenja negativnih utjecaja krize. Uz pretpostavku da se ostale čimbenici ne mijenjanju, povećanje dohotka pojedinca omogućava povećanje kupovne moći što može dovesti povećanja potrošnje te u konačnici rast prihoda od neizravnog oporezivanja, u prvom redu PDV-a koji je i najizdašniji prihod državnog proračuna – kaže Zrinka Matijević  Živković iz RBA

Ministar Zdravko Marić nam je potvrdio da bi smanjenje poreznih stopa da dohodak trebalo biti prvo rasterećenje i da je plan da se počne primjenjivati od Nove godine, ali još rade kalkulacije i njegov utjecaj na lokalnu upravu čiji je prihod porez i prirez na dohodak. Inače, on ističe da 1,8 milijuna obveznika poreza na dohodak ne plaća porez zbog olakšica koje već postoje. Plaća ga oko milijun građana i na njih se odnosi ovo rasterećenje. 

- Želimo porezno rasterećenje rada koje bi u normalnim okolnostima trebalo dovesti do rasta plaća – poručio je Marić.
Ipak, kao što je puno puta napomenuo, Vlada ne može natjerati poslodavce da zaista i povećaju plaće. Ako zbog krize ili bilo kojih drugih razloga, nakon smanjenja poreznih stopa, poslodavci smanje bruto plaće, radnici neće osjetiti navedena povećanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 272
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je