Obavijesti

News

Komentari 85

Šaljem hrvatske inspektore u tvornice iz kojih uvozimo hranu

Šaljem hrvatske inspektore u tvornice iz kojih uvozimo hranu
1

Hrvatski poljoprivrednik sada živi jako teško, ali čekaju ga bolji dani.  Moći će živjeti kao poljoprivrednik u Njemačkoj. Možda ne danas ili sutra, ali u dogledno vrijeme, kaže Tolušić

VIDEO

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić gostovao je u studiju 24sata. Nakon što smo objavili seriju članaka u kojima smo otkrili odakle uvozimo hranu i kakve je kvalitete, ministar Tolušić pokušao je odgovoriti što je učinio kako bi ispunio  obećanje da Hrvatska "neće biti smetlište Europe".

POGLEDAJTE VIDEO: 

Ministar Tolušić nakon šokantne analize 24sata o uvozu hrane: Nećemo biti smetlište hrane za Europu, imamo svoje proizvode! Voditelj: Ivan Pandžić

Posted by 24sata on 8. ožujka 2017

 

- Većina hrane je iz uvoza. Radimo maksimalno na tome. Pohvalno je ovo što su radila 24sata prošli tjedan. Mogu savjetovati građanima da kupuju hrvatsko jer je zdravstveno ispravno i time pomažemo našim proizvođačima. Mediji tu mogu puno pomoći,  24sata su tu odskočila od ostalih medija i zahvaljujem vam - kazao je Tolušić.

Ministar napominje kako hrvatskim proizvođačima neće smanjiti kontrole.

- Ove smo godine osigurali 25 milijuna kuna za inspekcije. Naši inspektori mogu doći u Poljsku, Francusku. Ja sam zatražio da naši inspektori odu u druge države vidjeti dvije tri tvornice. Imamo pravo otići tamo i pogledati je li sve ispravno. Zajedničko je tržište i primjenjujemo zajedničke propise - kaže Tolušić. 

Ministar smatra da nemamo ništa bez promocije hrvatskog i podizanja svijesti da je to nešto kvalitetno i naše. Danska je država koja se diči da je najveći proizvođač svinjskog mesa, a kod nas je u sličnim postocima. Nije da nismo konkurentni. Desetak smo godina svjesno ili nesvjesno uništavali hrvatsko tržište. Ove godine ćemo objaviti 50 natječaja, a posljednjih godina smo ukupno objavili 20-30 - kaže Tolušić.

Na pitanje zašto je politika uspjela uništiti proizvode od kojih živimo, Tolušić kaže: 'Nismo je uništavali ni vi, ni ja, ni nitko iz aktualne vlade. Što je netko dozvolio prije 3, 5 ili 10 godina, to nas ne opravdava. Meni je super izjava da mi nismo dostatni, pa nismo kad smo upropastili poljoprivredu. Hrvatski poljoprivrednik sad živi jako teško, ali čekaju ga bolji dani.  Moći će živjeti kao poljoprivrednik u Njemačkoj. Možda ne danas ili sutra, ali u dogledno vrijeme  - kaže Tolušić. 

- Ja da imam čarobni štapić spasio Slavoniju za 2 sekunde. Nije samo Slavonija u problemima, ali tamo su problemi najizraženiji. Ako ćemo sjediti u foteljama i ništa ne raditi, nećemo ništa postići. Tu smo, ajmo nešto promijenit. Svi smo tu Hrvati, nemojmo je uništavati zbog 13 ili 15 posto profita - kaže Tolušić.

- Uzmite svaki proizvod. Pogledajte deklaraciju  i kupujte hrvatsko,  ništa drugo nemojte kupovat. Da danas zabranimo uvoz, bili bismo gladni za tjedan dana. Ajmo tražiti da trgovački lanci traže hrvatsko pa ćemo podići novac iz EU fondova a onda ćemo biti i samodostatni. Ne sutra, ali da za dvije godine - kaže ministar.

O dodjeljivanju novca iz EU fondova kaže da se trude što bolje kontrolirati situaciju, ali da ne zna tko je kome tata, i brat te da ne čita krvne slike ljudi. 

-Vi trebate napraviti projekt od 2 milijuna eura da biste dobili milijun eura. Tvrtke koje su osnovane jučer, start up tvrtke, mogu se prijaviti i dobiti 50.000 do 100.000 eura, ne više, jer niste dovoljno dobri, jer ste osnovani jučer.

-Čekamo donošenje pravilnika koje usuglašavamo s našim proizvođačima jer im želimo dati ono što žele. Ni Vindija, ni Dukat, ni Meggle ne mogu bez mlijeka koje proizvede farmer, bilo da ima 100 krava ili 50. Krećemo s kontrolom patvorenog mlijeka, je li ono svježe ili je u prahu. Također ćemo kontrolirati vodu u mlijeku i ima li je više nego li je dozvoljeno.

O donošenju novog zakona kaže da su razgovarali sa svima i da su uvažili primjedbe te da ćemo sve vidjeti kada dođe novi zakon. 

-Želimo zaštiti proizvođače ali i samog trgovca. Ovaj zakon ne bismo morali donositi da su bili fer. U tom će zakonu biti da ako ste danas kod otkupljivača predali jabuke ili mandarine ili kruške dobit ćete papir na kojem je sve transparentno i neće se dogoditi da vas za tri mjeseca nakon predaje zove otkupljivač i javi da je tona voća bačena jer nije valjalo.

O sporu s vinarima, ministar je rekao 'Konačno smo izjednačili hrvatske vinare sa stranima jer su naši morali provesti deset analiza, a uvozna vina samo dvije. Sad ta uvozna vina moraju provesti jednaku količinu kao i naša domaća. Kontrole su jednake to što netko sad manje uvozi... Neću moći spavati, našalio se ministar i dodao da je dosta vina palo na tim kontrolama 'Imate makedonskih, crnogorskih vina koja su kvalitetna i sve je to u redu samo treba proći kontrolu kao i hrvatski vinari.'

Ministar je istaknuo je nepravilnosti u Agenciji za poljoprivredno zemljište i da toga nije bilo dok su zemljišta dodjeljivale općine i gradovi 'Agencija za poljoprivredna zemljišta potrebna je kao kontrolor, a ne kao izvršitelj raspodjele zemljišta. Njihovi su ugovori netransparentni, kad su to radili gradovi i općine, na svakom je papiru bio pečat DORH-a '.

O nagodbi s bivšim direktorom Hrvatski šuma rekao je da nagodbe neće biti i da ako se njega pita dobit će nula kuna te da sve ide na sud. 

-Moramo dozvoliti novoj upravi šuma da slaže svoje ljude, neće doći nitko nestručan. Nebitno je je li on iz HDZ-a ili SDP-a.

>>> Uskoro više...

Razgovor pratite na Facebook stranici 24sata, našem portalu i YouTube kanalu 24sata. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa