News

Komentari 15

Tomašević: Ova gradska vlast je godinama kontrolirala kulturu

Tomašević: Ova gradska vlast je godinama kontrolirala kulturu

Tomislav Tomašević je ispred Paromlina ustvrdio da je to mjesto, koje se nalazi svega nekoliko metara od ureda gradonačelnika i Gradske uprave, primjer zapuštenosti kulture u gradu

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević (Možemo!/Zagreb je naš) poručio je u četvrtak da kultura u Zagrebu mora biti autonomno polje djelovanja, a cilj je njihova programa da bude progresivna, uključiva i pristupačna građanima.

- Cilj je da kultura u Zagrebu bude progresivna, uključiva, dinamična i pristupačna građanima, to je ono što se nije događalo zadnjih 20 godina, dapače, ova gradska vlast kontrolirala je kulturu - kazao je Tomašević na konferenciji za medije na mjestu zapuštenog Paromlina. 

Koordinatorica programa za kulturu Urša Raukar i Goran Sergej Pristaš, član radne skupine za kulturu, osvrnuli su se na najveće probleme zagrebačke institucionalne i nezavisne kulture.

- Od 2017. godine borimo se za elementarnu činjenicu, a to je da su kultura uz znanost i obrazovanje temelji svakog progresivnog društva. Nakon 20 i više godina zanemarivanja i devastacije kulture u Zagrebu došlo je vrijeme koje će ukinuti klijentelističko-nepotističko upravljanje institucijama - kazala je Raukar.

Istaknula je da će gradski Ured za kulturu biti mjesto otvoreno svima, najavivši postavljanje jasnih kriterija i transparentnih procedura pri dodjeljivanju sredstava na natječajima za programe javnih potreba u kulturi.

Pristaš je kao jednu od prvih mjera nakon izbora najavio interventne potpore za samostalne umjetnike i kulturne organizacije, koje su na prvoj liniji ugroze od pandemije, a otvorit će i raspravu o zapuštenim prostorima u kojima postoji potencijal za kulturno djelovanje, poput Paromlina gdje vidi prostor za gradsku knjižnicu. 

Tomašević je ustvrdio da je Paromlin, koji se nalazi svega nekoliko metara od ureda gradonačelnika i Gradske uprave, primjer zapuštenosti kulture u gradu. 

- Paromlin desetljećima propada, unatoč tome što je obećana gradska knjižnica na mjestu Paromlina. Ne samo da je obećana, nego je potrošeno desetak milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za knjižnicu da bi gradska vlast i većina u Skupštini, BM 365 i HDZ, odlučila da se zemljište Paromlina proda - istaknuo je.

Upitan koje rješenje vide za prostor Kina Europa, Tomašević je istaknuo da bi ono trebalo i ostati art-kino jer je bilo jedno od najboljih u Europi.

Najčitaniji članci