News

Komentari 4

Tonina prijavili zbog odavanja tajnih podataka o arbitraži

Tonina prijavili zbog odavanja tajnih podataka o arbitraži

Kako navodi Slovenska televizija, SOVA je o prijavi izvijestila premijera, predsjednika države i predsjednika parlamenta, ali oni za sada ne komentiraju slučaj

Slovenska obavještajna agencija (SOVA) prijavila je predsjednika parlamentarnog povjerenstva za kontrolu tajnih službi Mateja Tonina zbog "odavanja tajnih podataka" vezanih uz nedavnu objavu izvješća o djelovanju SOVA-e tijekom arbitražnog postupka o graničnom prijeporu s Hrvatskom, javljaju u utorak slovenski mediji pozivajući se na neslužbene izvore.

Kako navodi Slovenska televizija, SOVA je o prijavi izvijestila premijera, predsjednika države i predsjednika parlamenta, ali oni za sada ne komentiraju slučaj.

Tonin, koji je i predsjednik oporbene stranke Nova Slovenija (NSI), kazao je u razgovoru za Slovensku televiziju da o navodnoj prijavi nema saznanja ni on niti povjerenstvo koje vodi, a koje je objavilo izvješće u kojemu su navodno tajni podaci SOVA-e.

- Smatram da se možda radi o specijalnom ratu protiv našeg povjerenstva - kazao je Tonin za Slovensku televiziju podsjetivši da je to parlamentarno tijelo nedavno ispitivalo slučajeve nepravilnog zapošljavanja u državnoj obavještajnoj agenciji, među njima i nekadašnje poznanice premijera Marjana Šareca.

Slovensko parlamentarno povjerenstvo za kontrolu tajnih službi objavilo je prošlog tjedna izvješće o djelovanju obavještajne službe SOVA tijekom arbitražnog procesa s Hrvatskom iz kojeg je vidljivo da je služba osiguravala tajnost komunikacija za slovenske sudionike u arbitraži. Krivnju za to što je 2015. u hrvatskim medijima objavljen transkript razgovora slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovenske službenice ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik izvješće je pripisalo njihovoj neopreznosti u komunikaciji, ali i nekim javnim izjavama tadašnjeg ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.  

Na svom Twitter profilu Tonin je odbio sumnje da je objava podataka o djelovanju SOVA-e za vrijeme arbitražnog postupka naškodila slovenskim interesima te koristila Hrvatskoj u kompromitaciji arbitražnog postupka i konačne arbitražne presude, s obzirom na navode hrvatske strane kako razotkriveni angažman SOVA-e potvrđuje da je Slovenija "varala" tijekom arbitražnog postupka.

Po njegovom mišljenju, agencija je djelovala po pravilima struke odnosno tako da je štitila komunikaciju i informacije članova projektne skupine. 

"Zapravo je naše izvješće o djelovanju SOVA-e tijekom arbitraže našu agenciju opralo od svake krivnje. Naše izvješće pokazuje da slovenska vlada i SOVA nisu varali u arbitraži, ono dokazuje da navodna slovenska urota protiv Hrvatske ne postoji i time jača poziciju Slovenije", naveo je na Twitteru Tonin. 

Najčitaniji članci