Obavijesti

News

Komentari 233

Top 25 poslova po županijama: Najviše fali konobara i trgovaca

Top 25 poslova po županijama: Najviše fali konobara i trgovaca
1

Gledajući top 25 zanimanja koja se traže, Zagreb i Zagrebačka županija logično najviše trebaju radne snage zbog koncentracije stanovništva u metropoli

VIDEO

Poznati smo po ispijanju kava, no postoji bojazan da nam ih više neće imati tko poslužiti.

Najtraženije zanimanje prema statistici portala Moj posao jest zanimanje konobara. U 2018. tražilo ih se 1586. Ovo je ujedno i najtraženije zanimanje na stranicama HZZ-a. Kako nam je pojasnio ravnatelj HZZ-a Ante Lončar u ožujku se tražilo 1528 konobara, a istovremeno je na burzi bilo prijavljeno 2960 konobara koji traže posao.

Kako je to moguće i zbog čega se ti ljudi ne zapošljavaju kaže neodređeno: “Tržište rada je kompleksno...”. Drugo najtraženije zanimanje prema stranici Moj posao su administratori s otvorenim 1161 radnim mjestom. Za HZZ na drugom su mjestu trgovci. Oni pak kao treći na listi Moj posao mogu pronaći 1149 oglasa. Na ovoj listi slijede IT i telekomunikacije, prometnici, kuhari, skladištari, poslovi u strojarstvu i brodogradnji, vozači i PR-ovci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na HZZ-u je lista drugačije jer ondje nakon konobara i trgovaca, najpoželjnije su čistačice, kuhari, pomoćni kuhari, kuhinjski radnici, vozači, medicinske sestre, zidari i sobarice.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić početkom godine predstavio je Smjernice za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja za razdoblje 2018.-2020.gdje je rekao da će se anketirati nezaposleni da se, između ostalog, utvrdi tko uistinu traži posao.

Neke od mjera su i preškolovanje nezaposlenih kao i najava da bi odvojili registar dugotrajno i kratkotrajno nezaposlenih. No Hrvatska očito treba registar‘radnici na putu u inozemstvo’ jer samo u Njemačku je u dvije godine preselilo gotovo 100.000 Hrvata.

Podaci su to Saveznog zavoda za statistiku u Wiesbadenu koji je svojevremeno kontaktirala Hina.

Podaci su prikupljeni na portalu Moj posao

Gledajući top 25 zanimanja koja se traže u Hrvatskoj, Zagreb i Zagrebačka županija logično najviše trebaju radne snage zbog koncentracije stanovništva u metropoli. Tako se ondje traži preko 5000 radnika. Nakon toga je Splitsko-dalmatinska županija kojoj nedostaje barem 1217 radnika, te Primorsko-goranska gdje je objavljeno 844 oglasa za posao. Najmanje oglasa za posao ima Virovitičko-podravska županija. podaci u tablicama su sa portala Moj posao.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 233
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina