Obavijesti

News

Komentari 57

Tragedija: Beba iz okolice Sinja umrla od meningokokne sepse

Tragedija: Beba  iz okolice Sinja umrla od meningokokne sepse
1

Po dolasku u splitsku bolnicu šestomjesečni dječak više nije davao znakove života. Liječnici intenzivisti su ga pokušali reanimirati, no nažalost, bebi nije bilo spasa...

VIDEO

Šestomjesečni dječak iz okolice Sinja po dolasku u splitsku bolnicu više nije davao znakove života. Na njegov dolazak na Hitnom prijemu čekali su liječnici intenzivisti, pokušali su ga reanimirati, no nažalost, bebi nije bilo spasa. Prema prvim simptomima, dijete je preminulo od meningokokne sepse, no službene informacije će se znati za desetak dana, nakon odbukcije.

- Nema mjesta panici. Već ranije smo zbog sezone gripe, ali i zbog ovog slučaja sumnje u meningokoknu sepsu smanjili posjete pacijentima, a na nekim odjelima gdje su posebno osjetljivi bolesnici, potpuno smo zabranili posjete. Poduzimaju se sve mjere predostrožnosti, posebno na mjestima gdje se čeka, gdje se okuplja puno ljudi – kaže nam dr. Ivo Jurić, ravnatelj KBC-a Split. 

Godišnje u Hrvatskoj bude oko 50 oboljenja od meningitisa i meningokokne sepse te nekoliko slučajeva sa smrtnim ishodom, a najčešće je riječ o djeci. Meningitis je upala moždane ovojnice, koja je češća i ima veći postotak izlječenja, dok meningokokna sepsa te njezin progresivni oblik nastaju kada meningokok uđe u krv.

U tom slučaju smrtnost je do 95 posto.  

- Riječ je o pojedinačnim slučajevima u kojem su oboljeli najčešće mala djeca. Pacijent može preminuti jako brzo, u nekoliko sati. Kliconoša može biti potpuno zdrav, no kad bakterija padne na plodno tlo, uglavnom kod osoba s oslabljenim imunitetom, razvije se bolest. Oni koji su bili u doticaju s pacijentom obavezno moraju primiti antibiotsku prevenciju – kaže nam dr. Ivo Petrić, šef epidemiološke službe na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. 

U slučaju iz Sinja, dječak je imao povišenu temperaturu, a kako mu se stanje brzo pogoršavalo hitno je prebačen u Split. Po tijelu je imao i modre mrlje koji upućuju na meningokoknu sepsu. 

Posljednji slučaj pojavljivanja meningokokne sepse u Splitsko-dalmatinskoj županiji bio je 2014. godine kada je obolio osmogodišnjak, no on je uspio pobijediti opaku bolest. 

Pet godina ranije, meningokokna sepsa pojavila se kod trogodišnje djevojčice iz okolice Sinja i 16-godišnjaka iz Makarske no oni su podlegli bolesti.

Meningitis se pojavljuje s vrlo visokom temperaturom praćenom treskavicom, mučninom i povraćanjem, gubitkom apetita i ukočenošću šije te poremećajajem svijesti.

Za meningokoknu sepsu je uobičajeno i točkasto krvarenje po koži oboljele osobe, najčešće po potkoljenicama i trupu. Na pritisak takva krvarenja ne blijede. Dolazi i do krvarenja unutarnjih organa. Bolest se prenosi kapljičnim putem i ne može se prenijeti preko predmeta. Najčešće se javlja zimi i u rano proljeće. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk