Obavijesti

News

Komentari 5

Trajat će mjesec dana: 54.223 srednjoškolaca prvi put piše probnu državnu maturu

Trajat će mjesec dana: 54.223 srednjoškolaca prvi put piše probnu državnu maturu
2

Učenici trećih razreda pisat će hrvatski jezik i matematiku, a maturanti će pisati i izborne predmete ako su se prijavili. Ukupno se radi o gotovo 134.500 ispita, kažu u NCVVO-u koji provodi ispite

VIDEO

Učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola od utorka 15. ožujka počinju pisati probnu državnu maturu. Probne mature uvedene su zbog izmjene kurikula svih predmeta, pa se time trebao mijenjati i sadržaj samih matura.

- Ukupni broj prijavljenih učenika za obvezne probne ispite u 4. i 5. razredu je 25.556. Među prijavljenim učenicima, 10.775 ih dolazi iz gimnazijskih programa i oni čine 97% populacije ovogodišnjih gimnazijskih maturanata. Iz strukovnih programa prijavljeno je 14.781 što također iznosi 97% od ukupnoga broja prijavljenih učenika strukovnih škola na ovogodišnje redovne ispite državne mature - kaže Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi državne mature.

Matematika, engleski jezik i materinski

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ispite u 3. razredu gimnazija, te četverogodišnjih i petogodišnjih strukovnih programa, polagat će 28.667 učenika koji se nisu prijavljivali, jer polaže cijela generacija.

- Centar je školama za učenike 4./5. razreda dostavio tiskane ispite iz sljedećih predmeta: Hrvatski jezik, Matematika, Engleski jezik / Njemački jezik te za učenike pripadnike nacionalnih manjina ispite iz materinskoga jezika: Srpski jezik, Talijanski jezik, Mađarski jezik. Za učenike trećeg razreda dostavljeni su ispiti iz Hrvatskoga jezika i Matematike. Ukupno se radi o gotovo 134.500 ispita - izvijestio je Filipović.

Neće se ocjenjivati 

Probne mature polagat će se od 15. ožujka do 15. travnja te će izgledati u potpunosti kao pravi ispit, čak i do tehničkih detalja. Ispiti će biti pakirani u vrećice kao i na samoj maturi, da bi učenici dobili što bolji uvid u to kako će izgledati mature u lipnju, poručuju iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Probni ispiti polagat će se iz obaveznih predmeta, hrvatskog jezika, matematike i engleskog odnosno njemačkog jezika. Škole, ravnatelji, ispitni koordinatori i nastavnici organizirali su i polaganje ispita izbornih predmeta, ovisno o interesu učenika. Svi učenici koji to budu htjeli na uvid će dobiti ispite da vide kako su ih riješili. No probna matura se ne ocjenjuje. Informacije o znanju učenika sigurno će poslužiti u slaganju ispitnih kataloga za iduću godinu, kažu u NCVVO-u.

storyeditor/2022-03-14/PXL_180619_25071957.jpg

'Organizacija ispita je bila zahtjevna'

Ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku Antun Kovačić kaže nam da su se gotovo svi učenici trećih i četvrtih razreda, ukupno 12 odjela, u ovoj školi prijavili za pisanje probne mature.

- Iako je probna matura trenutno provedbeno zahtjevna zbog svih drugih obaveza koje imaju srednje škole, odlično je što učenici mogu dobiti uvid u svoje znanje. Probnom maturom mogu vidjeti koja su ono područja u kojima su sa znanjem slabiji te se zatim mogu dodatno pripremiti - rekao nam je ravnatelj.

Učenici mogu dobiti uvid u svoje znanje, ali ovaj ravnatelj pita se koliko će rezultati zapravo biti relevantni.

- Svi znamo da ovo nije prava matura, neke srednje škole pisat će probnu maturu ranije, a neki kasnije. Nitko ne garantira da učenici među sobom neće razgovarati o ispitima te reći pitanja koja su se nalazila u ispitu - objasnio je ravnatelj Kovačić.

- Imali smo tu slobodu da sami kao škola rasporedimo predmete. 15. pišu matematiku, 16. engleski i njemački, 17. esej iz hrvatskog i 18. test iz hrvatskog. Imamo kontinuirane pripreme za maturu kroz fakultativne predmete. Koliko ja imam informacije, učenici nisu uznemireni. Jasno smo komunicirali s njima da je to probna matura te da se ne ocjenjuje. Organizacija same probne mature je teža i imamo više posla - rekla je Đurđica Fuštar, ravnateljica Tehničke škole "Ruđer Bošković" iz Zagreba. Ona očekuje da će rezultati biti kao i inače, iznad prosjeka.

Sitna satnica za ocjenjivače

Inače, nastavnici koji će ocjenjivati probne mature već su se nekoliko puta požalili kako im taj posao nije uopće trebao biti plaćen. Nakon pregovaranja s Ministarstvom, dogovoreno je da naknada za ispitne koordinatore bude 1750 kuna bruto. Ocjenjivači će dobivati 33 kune bruto po ispitu za hrvatski jezik, 13 kuna po ispitu za matematiku za B razinu, 27 kuna za A razinu, 22, odnosno 28 kuna za engleski jezik, , te 20, odnosno 28 kuna za njemački. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.