Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Traže istinu: Umjesto sina (13) pokopali nepoznatog mladića?

Miroslav Kišprdilov iz Srbije ne bio na putovanju u Mađarskoj kada se navodno utopio. No njegova majka u to ne vjeruje. Kaže da je Miroslav bio neplivač i igrao se u plićaku. Nisu im dali da identificiraju tijelo...

Foto: Privatni album
4 komentara

Miroslav Kišprdilov (13) je nestao 1983. godine dok je bio na izletu s razredom u Mađarskoj. Njegova majka Marija je sad opet zatražila pokretanje istrage.

Miroslav iz grada Kikinda u Srbiji je bio jedan od najboljih učenika u školi. U srpnju 1983. godine bio je učenik šestog razreda. S još 24 učenika otišao je na izlet u Mađarsku. Majka kaže da su djecu vodile dvije učiteljice koje ih uopće nisu poznavale. Djeca su na put krenula 14. srpnja, a Miroslav je nestao 17. srpnja. Djeca su se tada kupala u jezeru. Miroslav je bio neplivač i bojao se vode. 

Foto: Privatna arhiva/pixsell Miroslav i njegova majka

- Njegovi prijatelji iz razreda su mi rekli da je ulazio u vodu do koljena, da je sjedio na obali, mazao se pijeskom i onda se prao - rekla je majka Marija.

Slično je izjavila i učiteljica Zorica Golić koja je bila vođa puta. Rekla je da je Miroslav bio u vodi do koljena i da se igrao loptom s ostalom djecom. Nije znala kada ga je točno zadnji put vidjela. Policija je pretraživala jezero, dječaka su tražili i ronioci. Druga učiteljica Ana Rafa rekla je da je nestanak dječaka primijetila dok su djeca stajala u redu pred restoranom. Nakon dva, tri dana tijelo je isplivao i Ana ga je identificirala. No majka Marija i danas ne vjeruje da se njezin sin utopio.  

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

'Sigurna sam da na groblju ne leži moj sin'

- Nitko nije vidio da se moj sin utapao. Nikome nije jasno kako je nestao. Nije mi jasno kako se putovanje normalno nastavilo kao da ništa nije bilo. Učiteljice su djeci rekle da je Miroslav živ i zdrav i da su ga vratile kući. Djeca i učiteljica Golić su otišli na Balaton, a Ana Rafa je ostala kako bi pričekala rezultate istrage. Što je ona vidjela kobnog dana na jezeru, javnost nikada nije saznala. Drugoj učiteljici je rekla da Miroslava nije mogla identificirati po glavi. Sigurna sam da na groblju ne leži moj sin. Nama su zabranili da identificiramo tijelo koje je u lijesu došlo iz Mađarske. Kasnije je napravljena ekshumacija no u javnosti je obavljeno da je riječ o Miroslavu prije nego su došli službeni rezultati - kaže Marija.

Foto: Privatna arhiva/pixsell Otac Branislav dočekao je djecu koja su se vratila s izleta

Dodaje da Ana Rafa rekla kako je od policije saznala da je tog istog dana policiji prijavljen nestanak jednog Mađara koji se utopio

- Kako se moj sin utopio u plićaku? Kako to nitko nije vidio? Zašto nam nisu dali da ga identificiramo. Zašto je lijes dva puta dolazio na našu granicu pa je vraćan u Mađarsku? Zašto nam nisu dozvolili da lijes čekamo na granici i zašto nam nisu dozvolili da ga otvorimo? Zašto nismo dobili niti jednu sliku s obdukcije iako smo to tražili - pita se Marija, piše Alo.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message