Obavijesti

News

Komentari 79

"Tražio je rakije da polije ubod i rekao da ga je ubo stršljen"

"Tražio je rakije da polije ubod i rekao da ga je ubo stršljen"
1

Tomislav S. (56) je preminuo od posljedica uboda stršljena u Lijevim Štefankima kraj Pokupskog. Nesretni muškarac je radio u svojem voćnjaku kraj vikendice...

VIDEO

Stršljen je u ovo doba godine na vrhuncu. Razvijaju svoju zajednicu i može ih biti tisuće na jednome mjestu. Ako ih se dira, mogu biti izuzetno opasni, objašnjava nam specijalist za uklanjanje stršljena i pčelar Damir Rogulja.

Koliko opasni mogu biti pokazalo se u subotu, kad je 56-godišnji Tomislav S. preminuo od posljedica uboda stršljena u Lijevim Štefankima kraj Pokupskog. Nesretni muškarac je radio u svojem voćnjaku kraj vikendice, a onda ga je stršljen ubo u glavu. Kako saznajemo, muškarac je došao do drugog susjeda i zatražio pomoć.

Nije mu bilo spasa

- Tražio je rakije da polije ubod i rekao mi je da ga je stršljen ubo u glavu. Nakon pet minuta se samo srušio - priča nam susjed, inače bivši vatrogasac.

Čim je pao, susjed mu je krenuo pružiti prvu pomoć. Masirao mu je srce, a njegova supruga mu je upuhivala zrak ne bi li ga oživjeli. Međutim, nesretnome muškarcu više nije bilo spasa. Iz PU zagrebačke kažu kako je muškarac od uboda stršljena preminuo oko 10.20 sati te da je u voćnjaku postavljao zamke za stršljene. Njegovo tijelo su prebacili u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Lijevi Štefanki: Muškarac umro nakon što ga je ubo stršljen...
Lijevi Štefanki: Muškarac umro nakon što ga je ubo stršljen...

Susjed nam kaže kako je preminuli u vikend naselje u Lijevim Štefankima došao prije otprilike godinu i pol, a često je dolazio i u svojem voćnjaku radio sa suprugom. No te kobne subote bio je sam.

Ove godine već je zabilježeno nekoliko uboda stršljena. Kupači na Kopiki na Dravi u Osijeku prijavili su nekoliko uboda uz velike otekline, a prošle godine su dva muškarca preminula od posljedica uboda stršljena. Slično kao u ovogodišnjem slučaju, radili su u voćnjaku i šumi te samo osjetili ubod. Ubrzo nakon toga srušili su se i umrli. Ubod stršljena inače nije smrtonosan, ali može biti ako je čovjek alergičan na ubod. Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” kažu nam kako je stršljen izrazito agresivan insekt i može ubosti nekoliko puta.

Ubod može biti smrtonosan

- Otrov mu je toksičniji te su reakcije na ubod puno teže i ozbiljnije nego recimo na ubod pčele. Obične reakcije na ubod stršljena su bol i oteklina, ali najvažnija stvar je kako koji organizam reagira na te toksine. Ako je nekome imunitet slab i alergičan je na ubod, to je izuzetno opasno. Osoba pada u anafilaktički šok i bez medicinske pomoći umire - kažu iz klinike te dodaju kako nema nekog pravila u koji dio tijela bi ubod bio najopasniji.

- Za čovjeka koji je alergičan, ubod u stopalo ili glavu jednako je opasan jer njegovo tijelo ne reagira dobro na toksine stršljena. Inače, ubod u oko ili vrat, gdje su veće krvne žile, može biti izuzetno neugodan i potencijalno opasan - dodaju iz klinike.

Smrtonosni ubod? 'Piknul me stršljen', rekao Ivica i umro
Smrtonosni ubod? 'Piknul me stršljen', rekao Ivica i umro

U Hrvatskoj obitavaju dvije vrste stršljena - europski i azijski, a prije dvije godine je navodno došlo do križanja te dvije vrste. Dugački su od četiri do pet centimetara, a na leđima su im vidljive žute i crne pruge.

Veliki problem sa stršljenovima je pogotovo ljeti. Stručnjak za uklanjanje stršljena Rogulja kaže kako za sada nema pokazatelja o najezdi stršljena, ali je uvijek problem kad su vrućine jer su tad najaktivniji.

Podivljalo gnijezdo 'nabrijanih' stršljena: 'Ja bih zapalio kuću!'
Podivljalo gnijezdo 'nabrijanih' stršljena: 'Ja bih zapalio kuću!'

- U ovo vrijeme izgleda kao da se ponašaju neobično, ponajviše zato što su najjači u ovo doba godine kad su se razmnožili. Ljeti su često u potrazi za hranom i vodom. Stari stršljeni se hrane nektarom, a mladi drugim kukcima - kaže Rogulja i nastavlja:

Velika najezda u Srbiji

- Ako ih zateknete, najbolje je ne dirati ih i ostati smiren. On će sam otići. U suprotnom će osjetiti da je ugrožen i napast će čovjeka. Njihova legla se u šumama ne uklanjaju, a legla u kućama nikad ne smijete uklanjati sami, nego morate zvati stručnjaka. Stršljeni se često znaju zavući i u kuću, pogotovo pod krov, gdje će im zimi biti toplo. Rogulja je nekad bio dio pčelarskog dežurstva grada Zagreba pa je često uklanjao i stršljenova legla.

Uletio u auto: Oživljavali ga 40 minuta nakon uboda stršljena
Uletio u auto: Oživljavali ga 40 minuta nakon uboda stršljena

- Oni se najčešće skrivaju pod krovom u tavanskim prostorima i šupljem drveću. Uklanjamo samo one koji su u blizini kuća i gdje mogu biti opasni po čovjeka. Njihov ubod je zaista bolan. Gdje god ubode, tamo će boljeti i bit će velika oteklina. No neće biti problema ako se radi samo o jednom ubodu i ako niste alergični - dodaje Rogulja.

Veliku muku s najezdom stršljena muči Srbija. Tijekom posljednja dva mjeseca u općini Kuršumlija čak 240 osoba zatražilo je liječničku pomoć zbog uboda, a broj pacijenata se svaki dan povećava.

'Izboli su me stršljeni na poslu, bio sam 6 sati klinički mrtav'
'Izboli su me stršljeni na poslu, bio sam 6 sati klinički mrtav'

- Dnevno primimo čak desetak pacijenata. Veliko je to povećanje u odnosu na lani - rekla je ravnateljica tamošnjeg Doma zdravlja dr. Nena Vučković.

Spadaju u najveće kukce u porodici osa

Stršljenov ubod je izuzetno bolan jer ima puno jači otrov od pčela i osa. Veliki su između četiri i pet centimetara te spadaju u najveće kukce u porodici osa. Karakterističan je po dijelu leđa koji mu je prošaran žutim i crnim prugama. Ako ga se zatekne, ne treba ga dirati jer će u suprotnom napasti, kaže Rogulja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava