News

Komentari 47

'Tražio sam pisane izjave o mobingu Zadravec. Ministarstvo će pokrenuti izvanredni nadzor'

'Tražio sam pisane izjave o mobingu Zadravec. Ministarstvo će pokrenuti izvanredni nadzor'

Jako me pogađa ovo sve skupa, teško je i je problem. Hrvatsko zdravstvo ima puno problema i događaju se ovakve situacije koje su objektivno zabrinjavajuće, ali mi je žao što se to diže na razinu potpune katastrofe i naziva se aferama, rekao je Zovak...

Šef Vinogradske Mario Zovak gostovao je Studiju 4 na HRT-u i komentirao stanje u svojoj bolnici, posebno u Klinici za radiologiju.

- Ovo sve što se događa je teško i jeste problem je hrvatskoga zdravstva, ima puno problema pa tako imamo i kadrovskih problema, odljev kadrova, migracija. Žao mi je što se to diže na razinu katastrofe, potopa Armagedona i odmah se naziva aferom. U posljednjih nekoliko godina otišlo je dosta radiologa iz ove ustanove - dio u mirovinu a dio u druge ustanove. U relativno kratkom vremenu se dogodilo da je jedna grupa radiologa otišla, dali su otkaz i otišli tamo gdje misle da im je bolje. Tako se stvorio jedan vakuum u dnevnoj dijagnostici za pacijente u Klinici za tumore i gdje je predstojnica Zavoda prof Zadravec to kompenzirala tako da je mobilizirala druge radiologe iz sastavnica KBC-a koji su tamo na dnevnoj razini, a jednim dijelom se telemedicinski očitavaju nalazi iz lokacije Vinogradska i onda ispisuju u Klinici za tumore. Situacija u Klinici za tumore nije posve u redu i nedostaje im radiologa i mi ćemo uložiti dodatne napore da to kompenziramo i da našim pacijentima ništa ne fali, objasnio je prof. Zovak.

Najavio je da će jedna od mjera biti i interventno zapošljavanje u čemu će im, kako je rekao, pomoći i Ministarstvo zdravstva

- Danas ćemo nadam se dobiti odobrenje za zapošljavanje 3 specijalista radiologa. Također, imamo dogovor za suradnju s drugim ustanovama čiji će nam radiolozi pomoći u ovom trenutku, najavio je.

Komentirao je i spekulacije da su radiolozi s Klinike otišli zbog narušenih odnosa u Zavodu za radiologiju.

- Razloga je puno, neke sam već naveo. O međuljudskim odnosima neću razgovarati na javnoj televiziji, to je pitanje unutrašnje rasprave i istrage KBC-a Sestre milosrdnice. Svaki od kolega radiologa koji su otišli treba osobno reći razloge zbog kojih su otišli. U ovom trenutku ja kao v.d. ravnatelja imam samo jedno pisano izvješće od svih tih kolega koji su otišli, rekao je.O mogućoj smjeni prof. Zadravec

Na pitanje je li točno da su Radničko vijeće i Povjerenstvo za nadzor u dva navrata, 2019. i 2020., tražili smjenu prof Zadravec odgovorio je potvrdno. Kaže kako po zadnjoj prijavi nije mogao ništa učiniti jer je tražio pisane dokaze o mobingu a dobio je samo jedan odgovor.

Na direktno pitanje voditeljice hoće li zbog sukoba sa suradnicima smijeniti prof Zadravec, prof Zovak je odgovorio da trenutno nisu ispunjeni uvjeti iza Statuta KBC-a za njezinu smjenu.

- Ja imam obavezu postupati prema Statutu KBC-a i našim pravilnicima. U ovom trenutku ja nemam parametre potrebne za njezinu smjenu. Ono što u ovom trenutku možemo napraviti je da naše Povjerenstvo za unutarnji nadzor još jedanput razmotri stanje. Mi sada želimo ustanoviti pravo stanje i prevenirati dodatno osipanje ako je atmosfera uistinu takva, poručio je dodavši da će im trebati i pomoć izvan KBC-a kako bi sve bilo transparentno pa je zamolio Ministarstvo da pokrene izvanredni nadzor ali i financijski nadzor.

Pacijentima je poručio da su onkološki pacijenti na vrhu prioriteta te obečao da će učiniti sve da dobiju odgovarajuću terapiju i pretrage.

Najčitaniji članci