Obavijesti

News

Komentari 7

Treba proglasiti Dan holokausta za žrtve pravosuđa

Treba proglasiti Dan holokausta za žrtve pravosuđa
4

Emila Römera već 34 godine vodi sudski spor koji se nije pomaknuo s mjesta. Još 1978. godine tužio je Marijana Jovića jer mu nije vratio pozajmicu, ali presude nema.

VIDEO

-Godina 1978. izabran je prvi papa ne Talijan, u Hrvatskoj je rođen punk, rođena je prva beba iz epruvete, potpisan je sporazum Camp David kojim je prekinut rat Izraela i Egipta. Takvih događaja ima mnogo, a 14. 2. te godine počeo je jedan sudski proces koji nije okončan do danas. Zapanjujuće je da se nije niti pomaknuo s mrtve točke. Zbog toga predlažemo da se ovaj datum proglasi Danom holokausta žrtava hrvatskog pravosuđa – rekao je Branko Vukšić, potpredsjednik Hrvatskih laburista u posjetu Emilu Römeru, Zagrepčaninu čiji sudski spor traje već 34 godine. On ih je nazvao, rekao da je njihov glasač i pozvao ih da se javno angažiraju oko njegova slučaja. Prije toga obratio se bivšem ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću, bivšoj premijerki Jadranki Kosor te predsjedniku Ivi Josipoviću, ali odgovor nije dobio.

-Znam da lamatam rukama, da se izlažem u medijima, ali to je očito jedini način. Nisam jedini, u Hrvatskoj ima stotine tisuća ljudi koji pate isto kao ja, kojima se zatire ustavno pravo na neovisan sudski postupak koji će biti okončan u razumnom roku. Posljedice spora su zdravstvene i egzistencijalne, i to utječe na cijelu obitelj. Da su suci bili stručni i kompetentni, proces bi završio za dvije godine. To je jezivo – priča Emil Römer.

Marijan Jović, čovjek kojega je Römer tužio preminuo je 2005. godine. Potpisali su ugovor o zajmu, ali ga Jović nikada nije vratio. Na temelju posuđenog novca izgradio je moderni staklenik i obogatio se, priča Römer, dok je on šest godina živio u podrumu.

-Supruga i ja smo živjeli u 27 kvadrata do 2000. godine, a ovaj stan je njezin. Oboje imamo mirovinu 1.350 kuna, a ja još primam odštetu za holokaust koji sam preživio – priča Römer, s kojim je pričao i Steven Spielberg jer je kao dijete preživio koncentracijski logor Dachau. Hrvatski helsinški odbor dodijelio mu je 2005. godine povelju Aleksandra Zec kao osobi kojoj su ozbiljno narušena temeljna ljudska prava. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Emil Römer kaže da je u ovoj priči najvažnije naglasiti tzv. PPNT, odnosno pravosudni proces nerazumnog trajanja.

-Želio bih da se takvi procesi, koji traju deset i više godina, sustavno i multidisciplinarno istraže. Možda bismo tako došli do odgovora zašto se to događa – kaže Römer. Branko Vukšić rekao je da će Hrvatski laburisti poslati usmeni i pismeni upit Ministarstvu pravosuđa o ovom, ali i drugim dugačkim procesima.

-Postoji mnogo obespravljenih građana u Hrvatskoj kojima je uskraćeno pravo na razumno trajanje sudskog procesa. Možda bismo mogli pokrenuti osnivanje neke udruge koja bi funkcionirala kao grupa za pritisak – rekao je Vukšić.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...