Obavijesti

News

Komentari 124

'Treba vratiti polupredsjednički sustav, krize bi se rješavale'

'Treba vratiti polupredsjednički sustav, krize bi se rješavale'
1

Hrvatska danas nema ljude koji su spremni vući nepopularne, ali prema državi odgovorne poteze. Nemamo pravo na eksperimente, naglasio je Anto Đapić

VIDEO

Ovu agoniju treba prekinuti! Mi preferiramo izbore, što je moguće prije, ali na ovakav način, bez ideološke i svjetonazorske tvrđave u Vladi i Hrvatskom saboru, nije moguće provesti reforme, rekao je Anto Đapić, predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) na programskoj konvenciji svoje stranke u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.

Prema Đapićevim riječima, u Hrvatskoj je na djelu "vrhunac teatra apsurda", "tragikomična situacija u kojoj manjinski partner u vlasti traži rušenje predsjednika većinske stranke". 

Mi nemamo pravo na takve eksperimente, rekao je Đapić tvrdeći da su uzrok dovođenju Hrvatske u pogibeljno stanje "nedostatak liderstva", nikad zaživljena parlamentarna demokracija i potrošenost političkog modela.

Đapić je naglasio neophodnost uvođenja polupredsjedničkog sustava, "jer bi u ovakvim situacijama u kojima se Hrvatska sada nalazi predsjednik imao ovlasti rješavati krize, kao što je bilo u doba Franje Tuđmana".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Politička trgovina u ovih 15 godina dovela je do deficita političkih vođa. Hrvatska danas nema ljude koji su spremni vući nepopularne, ali prema državi odgovorne poteze, naglasio je Đapić, a poteze Mosta je nazvao "nezrelošću, diletantizmom i eksperimentiranju na političkoj sceni". 

Za Antu Đapića, međutim, ponašanje Mosta nije nikakvo iznenađenje u situaciji u kojoj ni "predsjednik Vlade nije prošao sigurnosnu provjeru, pa nije čudno da onda on trči ravnatelju SOA-e na sastanak umjesto da SOA dođe njemu na noge".

Traži referendum o ulasku Srbije u EU

U Deklaraciji o temeljnim načelima obnove hrvatskog društva, koju su jednoglasno prihvatili svi okupljeni na konvenciji stranke, poziva se "na prekid diskriminirajuće politike prema više od 20.000 pravoslavnih vjernika i dopusti registracija Hrvatske pravoslavne crkve" te "potpuno suprotstavljanje ulasku Srbije u Europsku Uniju, odnosno da preduvjet ulasku Srbije u EU mora biti visoki stupanj kooperativnost Beograda, a to sadrži priznanje, pokajanje i plaćanje ratnih reparacija i odšteta te dostavu svih informacija vezanih za popis nestalih osoba u Domovinskom ratu, kao i svih zemljovida na kojima su označeni svi položaji mina u Hrvatskoj".

Posebno naglašavamo da nijedna hrvatska Vlada, kao ni najviši hrvatski dužnosnici, nemaju pravo dati pristanak ulasku Srbije u EU bez referenduma hrvatskog naroda o tom pitanju i davanje takve suglasnosti bez referenduma smatrat ćemo aktom nacionalne veleizdaje, navodi se u deklaraciji stranke DESNO.

Deklaracijom se također zatražilo hitno puštanje na slobodu svih hrvatskih branitelja, obavezno služenje vojnog roka, uvođenje polupredsjedničkog sustava, provođenje lustracije, osnivanja ministarstva za iseljeništvo, uvođenje dopisnog glasovanja, ukidanje "neprirodne nadzastupljenosti nacionalnih manjina" u Hrvatskom saboru po uvjetima posebnog zakona "čime su se oni prometnuli u ključni čimbenik odlučivanja u parlamentu, što ne odgovara ni njihovoj činjeničnoj brojnosti niti pridonosi uravnoteženosti na državnoj razini"...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović