Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
329 komentara

Trebala je vratiti: 'Ne fali mi se mnogo, ja došla, ti nisi mogo'

Što j' u pjesmi to se pjevat smije, tko se vrijeđa nek' okrene leđa, kaže kralj bećarca Krunoslav Kićo Slabinac, kojeg je začudila tužba policajke mladom bećaru

Facebook/Branimir Čolaković
Foto: Facebook/Branimir Čolaković

Nakon što je Hrvatsku iznenadila vijest o prijavi koju je dobio mladi Šokac zbog stiha bećarca koji nije 'sjeo' policajki na manifestaciji Ljeto valpovačko, za mišljenje smo pitali Ministarstvo kulture

- Ne možemo komentirati konkretan slučaj, no proslijedit ćemo upit u UNESCO. Inače, zaista je pomalo neshvatljivo da se itko vrijeđa na bećarac, kažu nam u Ministarstvu kulture, na čijim stranicama, piše i ovo: "Bećarac je po sadržaju veoma različit deseterački dvostih, najčešće je ljubavni i metaforično erotski: hvale se vlastite vrline, ljepota, sposobnosti, imovno stanje, izruguju se neistomišljenici i suparnici, prkosi se i inati".

- Mislim da se radi o apsolutnom nerazumijevanju. Kao prvo, bećarac je zaštitio UNESCO i poznato je da se pjeva na razne načine, a onima koji to ne razumiju otpjeva se odmah stih: "Što j’ u pjesmi to se pjevat smije, tko se vrijeđa nek’ okrene leđa"... Ne razumijem kako se dotična gospođa ili gospodična našla prozvana jer u svom stihu bećar nije istaknuo je li riječ o svijetloj ili tamnoplavoj bluzi. Možda je udana ili ima dečka, pa se branila, a da se možda uopće nije ticalo nje. No ni u kojem slučaju se nije trebala uvrijediti nego je trebala spremno uzvratiti u bećarskom stilu: "Metar žita, metar kukuruza, poljubiš me u obadva guza" ili "Ej ti, mali, ne fali se mnogo, ja ti došla, a ti nisi mogo" - kaže hrvatski kralj bećarca, osječki pjevač, gitarist, skladatelj i aranžer Krunoslav Kićo Slabinac koji se i sam upuštao bećarcem obraćati policajcima. Ali oni su, ističe, uvijek spremno prihvatili šalu.

Goran Jakuš/Pixsell

- Koliko puta sam im znao otpjevati: "Ej da smijem i da mi uspije policajca povući za jajca".

Oni bi mi redom kroz smijeh dobacivali: "Ajde, Kićo, samo daj, jajca nam ti počohaj". Nitko se nikad nije uvrijedio nego su razumjeli šalu i dobro se zabavili - dodaje Kićo. Samo su ga jednom, kaže, prozivali zbog bećarca, i to u ratna vremena.

- Nazvali su me ustašom jer sam pjevao: "Pitam lovca na čeg je sezona, lovci vele na orlove bele... Beli orli tražili belaja, pa kod Nuštra ostali bez jaja". Nakon toga svašta su mi udijelili, a ja svima uvijek odgovaram stihom s početka moje priče: "Što j’ u pjesmi to se pjevat smije, tko se vrijeđa nek’ okrene leđa" - prokomentirao nam je i prisjetio se dobro raspoloženi Kićo.

PIXSELL

Ovoj tužbi čudi se i profesor hrvatskog jezika i novinarske stilistike dr. sc. Ivo Žanić.

- Po definiciji je bećarac dvostih koji je često tematski usmjeren na otvorene seksualne aluzije. Smiješno je da se netko zbog stiha o plavoj bluzi poistovjeti zbog boje službene odore. To bi značilo da će se i dinamovci moći naći uvrijeđeni, a sutra, ako se spomene crvena boja, dignut će se na noge vatrogasci, na spomen bijele boje hajdukovci i tako dalje. Potpuno je promašen način na koji je očito bećarac razumjela dotična gospođa - zaključuje Žanić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message