Obavijesti

News

Komentari 5

'Trebalo nam je sat vremena i pet pokušaja, ali smo uspjeli...'

'Trebalo nam je sat vremena i pet pokušaja, ali smo uspjeli...'
2

Kružili smo oko brodice na visini od oko 20 metara, a od najviše točke na brodu bili smo na desetak, rekao satnik Davor Furčić o spašavanju 48-godišnjeg ribara kraj otoka Jabuke

VIDEO

Ne smijete se dizati previsoko jer gubite orijentir niti biti prenisko. Morate paziti da vam spasitelj ili pacijent u nešto ne udari, a nemate ništa manevarskog prostora, rekao je Furčić, pilot i kapetan posade vojnog helikoptera koji je u utorak popodne spašavao ribara. Ovo mu je jedna od zahtjevnijih zadaća u njegovu 10-godišnjem radu u eskadrili i prvo spašavanje s tako malog plovila.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

01:07


Oko 15 sati u centar 112 stigla je dojava da član posade na koćarici “Kordika dva”, u akvatoriju Jabuke, na 70 kilometara od Visa, ima srčani udar. U pomoć je prvo trebao krenuti policijski ophodni brod, ali je bio predaleko. Onda su u pomoć pozvani HGSS i letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a. Šef stanice HGSS-a u Splitu, Srđan Vrsalović, kaže kako je ovo bila jedna od zahtjevnijih akcija koja je tražila iznimne vještine spasitelja i posade helikoptera.

- Dojava je bila da muškarac ima grčeve, bolove u prsima i probleme s disanjem što je upućivalo na srčane probleme. Šesteročlana posada HGSS-a krenula je u spašavanje. Sve je trajalo dobrih sat vremena jer je riječ o velikom transportnom helikopteru koji ima snažni potisak rotora. Dodatno je dizao valove i ljuljao brod. Ova akcija je bila posebna jer smo prvi put spašavali s malog broda - kaže Vrsalović i dodaje da su do sada imali spašavanja s kruzera. Odradili su to čak tijekom noći, no bilo je lakše jer je kruzer kao “otok”. GSS-ovac kaže kako su sad tek iz petog pokušaja uspjeli spustiti spasitelja s košarom do koćarice.

'Leteći heroji' spasili ribara s pučine: Izvukli smo ga u košari
'Leteći heroji' spasili ribara s pučine: Izvukli smo ga u košari



- Kad se on uspješno spustio, mi smo se s helikopterom vratili. Nakon drugog naleta smo iz nekoliko pokušaja uspjeli dignuti košaru s unesrećenim, a onda je trebalo još nekoliko pokušaja da se naš čovjek vrati u helikopter. To je naš Petronije Tasić, iskusni spasilac i ronilac, koji je cijelo vrijeme morao paziti da ne udari u nešto na koćarici pri spuštanju i dizanju - kaže nam Vrsalović koji nije propustio pohvaliti letačku ekipu.



Trebalo je puno vještine.

- Bilo je vrlo zahtjevno jer se radilo o otvorenome moru, bez orijentira, te smo svu pozornost morali usmjeriti na brodicu, jarbol i platformu, kako bismo na što sigurniji način počeli s izvlačenjem - kaže Furčić.

Uz njega su bili i kopilot satnik Goran Jelić te tehničari letači, stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Ante Smoljko. Ribar je bio na kisiku dok ga nisu preuzeli liječnici KBC-a Split.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa