Obavijesti

News

Komentari 82

'Trebamo dogovoriti ono što je prihvatljivo umirovljenicima, a podnošljivo za Vladu i proračun'

'Trebamo dogovoriti ono što je prihvatljivo umirovljenicima, a podnošljivo za Vladu i proračun'

Ministar rada i mirovinskog sustava danas se sastaje s umirovljeničkim udrugama oko Covid dodatka za umirovljenike, koji su uvele mnoge zemlje. No, ono što Matica traži, kaže, proračun ne može podnijeti

VIDEO

Nakon što su mnoge zemlje uvele Covid dodatak za umirovljenike i Matica umirovljenika zatražila je isto od naše Vlade. Naime, kako su upozorili, mirovine su nikad manje, a troškovi nikad veći. Pandemija je, a treba kupovati maske i dezinficijense. Iz Vlade su prije dva tjedna najavili kako razmatraju tu mogućnost, ali da prvo treba završiti postupak usklađenja mirovina. Tijekom danas se ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Aladrović, ponovno sastaje s umirovljeničkim udrugama, no, kako se danas saznanje od njega, postoji mogućnost da ipak ništa od toga. 

- Mi smo započeli razgovore s udrugama umirovljenika i s Hrvatskom strankom umirovljenika, Covid dodatak za umirovljenike je nešto što se pojavilo u nekoliko zemalja EU, odnosno u gotovo polovini zemalja EU, i to je nešto o čemu smo razgovarali. Sada vidimo i elemente usklađenja mirovina, koje je nešto niže nego smo planirali i za danas je zakazan sastanak sastanak s Maticom umirovljenika i sindikatom. Vidjet ćemo koja su očekivanja i da li ih je moguće uklopiti u potencijal proračuna - rekao je Aladrović dodavši kako prva traženja u iznosu od 1,1 milijardu kuna jednostavno nisu realna. 

- Proračun to u ovom trenutku ne može podnijeti, a možemo razgovarati o tome da nađemo optimalno rješenje koje bi išlo na ruku i umirovljenicima i ministarstvu financija, odnosno Vladi - dodao je. 

Najprije želi čuti umirovljeničke udruge, istaknuo je, pa onda s detaljima u javnost. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Još uvijek je to otvoreno, ali moramo biti svjesni da usklađenje nije bilo na razini očekivanja. Covid dodatak možda ide ako se dogovorimo što je podnošljivo za proračun i što je, naravno, našim umirovljenicima prihvatljivo - rekao je. 

Dakle, postoji mogućnost da se ne dogovore s umirovljenicima pa da se taj dodatak ni ne uvede, upitali su novinari želeći konkretno ustvrditi i tu mogućnost. Ministar je to potvrdio. 

- Postoji uvijek ta mogućnost. Moramo dovesti u korelaciju i usklađenja mirovina i potencijal državnog proračuna i očekivanja umirovljenika. To ćemo u daljnjim razgovorima pokušati dovesti u neki kontekst koji svima odgovara - rekao je. 

Podsjetimo, ministar Aladrović je prije dva tjedna istaknuo kako su umirovljeničke udruge zatražile između 50 i 150 eura po umirovljeniku, odnosno da svi oni s mirovinama ispod granice siromaštva dobiju 150 eura jednokratno, 100 eura oni s mirovinom između 2710 i 5000 kuna, a 50 eura isključivo samci s mirovinom većom od 5000 eura.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor