Obavijesti

News

Komentari 19

Je li ovakav način učenja budućnost našeg obrazovanja?

Je li ovakav način učenja budućnost našeg obrazovanja?

Prema istraživanju Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, osnovnoškolci su se pokazali kao kampanjci koji se najviše oslanjaju na prepisivanje i došaptavanje za vrijeme svog obrazovanja

Istraživanje je pokazalo kako samo 10 posto djece uči radi osobnog zadovoljstva, a čak 90 posto njih uči isključivo zbog ocjena. Sve su to pokazatelji ozbiljnih propusta u našem obrazovanju koji dovode do stvaranja pogrešne motivacije kod učenika.

Uglavnom su nezainteresirani za dublja istraživanja neke teme i proširivanje svog znanja o istoj. Smatraju da će ispit proći ako su snalažljivi, a ne ako zagriju stolicu. Mnogi učitelji, ali i roditelji, apeliraju na promjene u načinu kako djeca uče.

Cilj je lakše učenje

Mnogi vide spas u cjelovitom učenju. Radi se o pristupu u kojem dijete o svijetu uči kao o cjelini, a ne o svakom području zasebno kao što je slučaj u sadašnjem obrazovnom sustavu. Djecu se nastoji potaknuti na povezivanje, samostalno istraživanje i spajanje znanja iz svih područja. Ovakav način učenja pozitivna je promjena u obrazovnom sustavu, što nam je potvrdila i učiteljica iz Osnovne škole Luka Sesvete, Arijana Piškulić Marijanović.

- U mom su razredu svi visoko motivirani. Ono što je vrlo pozitivno kod cjelovitog učenja jest to da djeca koja imaju možda nešto manje sposobnosti nađu svoje mjesto i svako dijete u tom procesu nauči nešto novo, ali i uči od drugog djeteta - istaknula je naša sugovornica. 

Potrebu za modernizacijom i prilagodbom načina učenja samoj djeci u odgojno-obrazovnom radu među prvima je prepoznao Profil Klett te je organizirao razne projekte, kao što je Nina i Tino, koji uključuju istraživačke aktivnosti, kroz koje djeca razvijaju svoju znatiželju, interese te u konačnici i samo znanje. Učiteljica Piškulić Marijanović otkrila je kako ona provodi ovakav projekt sa svojim razredom. 

- Prošle smo godine obrađivali temu zavičaja. Krenuli smo od istraživanja i prikupljanja podataka što se sve može naći u zavičaju. Dječji zadatak zapravo je bilo osnivanje turističke zajednice koja je imala timove i oni su se natjecali tko će osmisliti bolju reklamnu kampanju. Proučavali smo medije, ali i samo tržište. Izradili su pozadinu za svoju reklamu čime smo se zapravo bavili dizajnom. Učili su i gramatiku jer su im sve rečenice morale biti smislene i pravopisno točne. Na kraju su vježbali nastup i izlaganje jer su morali prezentirati svoju reklamu - ispričala nam je učiteljica.

Nadodaje i kako je prekrasno u ovoj priči to što u cjelovitom učenju nema djeteta koje ne može sudjelovati. Naime, u njenom se razredu nalazi dječak koji ima disleksiju, a koji je uz pomoć drugih učenika uvježbao svoj tekst i sam ga odlično prezentirao. 

Ovakav način učenja je sasvim sigurno budućnost boljeg i lakšeg obrazovanja. Primijenite ga i olakšajte djeci put do znanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 19
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje