Obavijesti

News

Komentari 7

Trgovinski sukobi: Njemački izvoz je snažno pao u lipnju

Trgovinski sukobi: Njemački izvoz je snažno pao u lipnju
1

Na mjesečnoj razini njemački je izvoz prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima Destatisa u lipnju gotovo stagnirao dok je uvoz porastao 0,5 posto

VIDEO

Njemački izvoz snažno je pao u lipnju u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazali su u petak podaci državnog zavoda za statistiku, odražavajući pritisak trgovinskih sukoba koji posebno teško pogađaju industriju.

Izvoz je u lipnju pao osam posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, uz ukupnu vrijednost izvezenih dobara i usluga od 106,1 milijardu eura.

Smanjen je i uvoz, za 4,4 posto, uz vrijednost uvezenih dobara i usluga od 89,3 milijarde eura.

Najviše je u lipnju smanjen njemački izvoz u zemlje izvan Europe, za 10,7 posto. Izvoz u eurozonu pao je 5,6 a u zemlje Europske unije koje nisu članice eurozone za 7,2 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I u stavci uvoza najveći je pad zabilježen u skupini vaneuropskih zemalja, za 8,9 posto. Njemački uvoz iz zemalja EU-a koje nisu u eurozoni smanjen je 2,7 posto dok je uvoz iz eurozone gotovo stagnirao.

Na mjesečnoj razini njemački je izvoz prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima Destatisa u lipnju gotovo stagnirao dok je uvoz porastao 0,5 posto.

Time je sezonski i kalendarski prilagođen višak u njemačkoj vanjskotrgovinskoj bilanci pao u lipnju na 18,1 milijardu eura, s 18,7 milijardi koliko je iznosio u svibnju.

Novi trgovinski podaci Njemačke naglašavaju sve mračnije izglede za industriju širom svijeta zbog trgovinskog sukoba SAD-a i Kine koji se u posljednje vrijeme prelio i na područje tečajne politike.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump krajem prošlog tjedna najavio nove carine na kineski izvoz, Kina je odustala od podupiranja tečaja juana prema dolaru koji je prekoračio ključnu granicu od sedam juana za dolar.

Washington je potom optužio Kinu da manipulira tečajem kako bi ojačao konkurentnost domaćeg gospodarstva. Peking je naknadno ipak fiksirao tečaj na nešto višoj razini nego što se očekivalo.

Nevolje u njemačkoj industriji odražava pad industrijskih narudžbi u drugom tromjesečju za jedan posto, nešto blaži nego na početku godine kada su smanjene 4,2 posto, prema podacima Destatisa.

Industrijska proizvodnja smanjena je u razdoblju od travnja do lipnja 1,9 posto, nakon stagnacije u prvom tromjesečju.

Britansko gospodarstvo zabilježilo pad u drugom tromjesečju

Aktivnosti u britanskom gospodarstvu smanjile su se u drugom tromjesečju prvi puta od 2012. godine pod utjecajem previranja oko Brexita, izvijestio je u petak državni ured za statistiku.

Bruto domaći proizvod pao je u drugom tromjesečju za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Na godišnjoj razini porastao je 1,2 posto, najslabije od početka prošle godine. U prvom ovogodišnjem tromjesečju aktivnosti su porasle 1,8 posto.

U lipnju, posljednjem mjesecu drugog tromjesečja, BDP je porastao jedan posto, najslabije od kolovoza 2013.

U razdoblju od travnja do lipnja poslovna ulaganja smanjena su 0,5 posto. Potrošnja kućanstava zabilježila je pak isti postotni rast, poduprta padom nezaposlenosti i povećanjem plaća.

Pad aktivnosti velikim je dijelom povezan s usporavanjem procesa gomilanja zaliha koji je intenziviran u prvom tromjesečju u očekivanju izlaska iz EU-a krajem ožujka, kako je prvotno planirano.

Naknadno je datum izlaska pomaknut na kraj listopada.

Vlada novog britanskog premijera Borisa Johnsona riješena je izvesti Britaniju iz Europske unije čak i ako ne uspije iznova pokrenuti pregovore s Bruxellesom o novom sporazumu o tranzicijskom sporazumu kako bi se izbjegli poremećaji u trgovini. Stoga su izgledi za britansko gospodarstvo u ostatku godine izrazito neizvjesno.

Prošlog tjedna britanska središnja banka procijenila je da će aktivnosti u aktualnom tromjesečju vjerojatno tek neznatno ubrzati na tromjesečnoj razini, na 0,3 posto. Za cijelu godinu predviđaju rast po stopi od 1,3 posto.

Svjetsko gospodarstvo također je usporilo zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1