News

Komentari 157

Tri i pol godine kasnije. Još ne znaju kad će i hoće li kupiti Inu

Tri i pol godine kasnije. Još ne znaju kad će i hoće li kupiti Inu

Ministar Tomislav Ćorić nije želio otkriti na koliko su američki konzultanti procijenili Inu, koliko bi otkup koštao, ali ni koliko je milijuna konzultantima isplaćeno za taj posao

Imamo razrađeni model za otkup Ine, poručio je premijer Andrej Plenković. Na Badnjak 2016. godine.

U međuvremenu se pokazalo da modela nema, tj. da se on temeljio na prodaji dijela HEP-a. Vlada je zato angažirala prvo jedne konzultante pa se s njima razišla. A onda je angažirala američku investicijsku banku Lazard. I jučer su oni nakon godinu dana predstavili Vladi do kojih zaključaka su došli. 

POGLEDAJTE VIDEO Izjava Tomislava Ćorića o Ini i svađa s novinarima

Očekivalo se da Vlada nakon toga izađe sa stavom o tome što su analize pokazale i hoće li napokon otkupiti 49 posto naftne kompanije od mađarskog MOL-a ili će se pokazati da je to neisplativo. Ali ništa od toga.

- Dobili smo prvo, preliminarno izvješće, a u idućih mjesec dana ćemo dobiti finalno - rekao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike. Kaže i da su analizirali sva tri segmenta poslovanja Ine.

Vlada je inače suvlasnik 44 posto Ine, pa je malo čudno da trebaju analizu poslovanja.

Ćorić je rekao da ne može ništa otkrivati, ali da će se naći s predstavnicima MOL-a krajem lipnja. Kaže da bi cijeli proces mogao potrajati 18 mjeseci. Hoće li je kupiti?

- To je naše strateško opredjeljenje, na koje smo se obvezali, to je dobar put - rekao je Ćorić, ali bez dodatnog detalja.

Lazard za ovaj posao treba dobiti “do devet milijuna eura”, ali kad sve bude gotovo. Ćorić nije odgovorio na pitanje koliko je milijuna dosad isplaćeno Lazardu. Predsjednik Zoran Milanović je isto to pitao.

- Zanima me koliko su dosad sve to platili - poručio je.

Milanović kaže da čeka vidjeti nešto konkretno. Rekao je da je prodaja prvih 25 posto MOL-u bila čista, ali onda je drugi krug iz 2008. bio neodgovoran.

- Nema više instrumenata upravljanja, ne donosiš strateške odluke u važnoj industriji. Vlada je nešto obećala prije tri i pol godine i nije učinila ništa - konstatirao je predsjednik.

Vlada si je s neodređenim stavom očito ostavila dovoljno prostora da u izbornoj kampanji kaže da nisu prekršili obećanje o otkupu. A s druge strane dovoljno prostora da nakon izbora kažu kako je posao neisplativ. Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP) rekla je da Plenkovićevim obećanjima ne vjeruje. 

Podsjetila je na HDZ-ovo obećanje iz kampanje od prije četiri godine da neće dopustiti zatvaranje sisačke rafinerije, a to se na kraju dogodilo.

- Rafinerija Sisak bila je profitabilna, ali tko je odlučio da tri mjeseca radi pa četiri ne radi? Zašto su dopustili da hrvatska nafta ide u Mađarsku? Zašto bi sad otkupili Inu, da bi Plenković svom prijatelju Orbanu iskeširao novac - rekla je Ikić Baniček.

Najčitaniji članci