Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tri puta jača od heroina: Droga Pink već je odnijela jedan život

Droga U-47700, koja se naziva i Pink, najopasnija je droga koja se pojavila u Austriji. U Republici Hrvatskoj evidentirana je jedna zapljena navedene tvari u prosincu 2016.

Foto: Dreamstime
71 komentara

Ako bismo birali između ruskog ruleta i ove droge, izabrali bismo pištolj jer su nam šanse da preživimo veće, rekli su iz austrijske policije nakon što se muškarac predozirao novom drogom Pink.

Policija u austrijskoj pokrajini Koruškoj potvrdila je da je u jednoj bolnici prije nekoliko dana preminuo muškarac (38) koji je u sebe ubrizgao drogu Pink.

Droga U-47700, koja se naziva i Pink, najopasnija je droga koja se pojavila u Austriji.

- Ona je tako dozirana da je dovoljno svega nekoliko miligrama da počne djelovati. Sam dodir može voditi prema predoziranju - upozoravaju iz austrijske policije. Iz Ureda za suzbijanje zloporabe droga u Republici Hrvatskoj potvrdili su nam da se ta droga pojavila i kod nas.

- Tvar U-47700, sintetski opioid, derivat je međunarodno kontrolirane tvari AH-7921. Smatra se kako je U-47700 sedam puta potentniji od morfija. U europski Sustav ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari, U-47700 je prvi put prijavljena od švedske Nacionalne kontaktne točke 2014. U Republici Hrvatskoj evidentirana je jedna zapljena navedene tvari u prosincu 2016. S ostalim informacijama o navedenoj tvari na tržištu Republike Hrvatske ne raspolažemo - rekli su nam iz Ureda za subijanje zloporabe droga.

I ova je droga, kao heroin od kojeg je jača tri puta, originalno napravljena kao lijek.

Razvili su je farmaceuti 1978., koji su željeli napraviti sintetičku alternativu morfiju. Opasnost leži u tome što je lako dostupna. Ovisnici je kupuju preko internata. Cijena se kreće oko 200 kuna po gramu, a nakon pet dana im stiže na kućnu adresu.     

Možda vas zanima i ovo:
Message