Obavijesti

Promo sadržaj

Trikovi uz koje ćete uvijek doći do savršene Instagram fotke

Trikovi uz koje ćete uvijek doći do savršene Instagram  fotke
1

Čini li vam se ponekad da drugi korisnici Instagrama imaju kvalitetnije fotografije od vas? Ako želite da i vaše fotke izgledaju kao da ih je fotografirao profesionalac, nastavite čitati! Pratite naše savjete i naučite kako okidati savršene slike smartphoneom

Svjetlo koje mijenja život

Svaki fotograf-amater trebao bi znati da svjetlo igra ključnu ulogu u fotografiji. Kao prvo, uvijek bi trebali koristiti prirodno svjetlo, no nemojte zaboraviti pažljivo promatrati sunce tijekom dana i pokušajte maksimalno iskoristiti prirodno svjetlo poput zlatnog (vrijeme odmah nakon zalaska odnosno odmah prije izlaska sunca). Naravno, dobri učinci mogu biti postignuti i korištenjem umjetnog svjetla, neonskih svjetala, mjesečine, kontrasta svjetla i sjene…

Ako je osvjetljenje daleko od savršenog, pokušajte biti kreativni – pomaknite izvor svjetla ako je moguće, ili subjekt, ili jednostavno sebe, isprobajte različite kutove snimanja. Eksperimentirajte da vidite najbolje učinke – i možda budete iznenađeni koliko će konačni rezultat biti dobar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pravila kompozicije

Neki profesionalci tvrde da nema pravila u fotografiji. No, praćenje osnovnih pravila kompozicije pomoći će vam da stvarate uvjerljivije fotografije, dajući im prirodnu ravnotežu, vodeći promatračevo oko kroz sliku ili privlačeći pažnju na određeni dio slike.

Prvo, zamislite da je slika podijeljena na 9 jednakih dijelova dvama okomitim i dvama vodoravnim crtama. Pravilo trećina kaže da biste trebali pozicionirati najvažnije elemente u svojoj sceni na tim linijama ili na mjestima gdje se one sjeku. Čineći tako dodajete ravnotežu i zanimljivost svojoj fotografiji. 

Praćenje pravila trećina obično znači da stavljate svoj glavni subjekt izvan središta, što možda stvara zanimljiviju sliku, no može ostaviti prazan prostor na istoj. Pokušajte postići ravnotežu tako da uključite drugi predmet manje važnosti da popuni prazni prostor.

Drugo obilježje kompozicije za razmotriti je činjenica da su naše oči prirodno privučene linijama – bile one ravne, dijagonalne, zakrivljene ili zig-zag. Promišljanjem kako raspoređujete te vodeće linije u kompoziciji, možete utjecati na način na koji drugi gledaju vašu sliku.

I pozadina je također važna

Jeste li ikada fotografirali nešto za što ste mislili da će biti izvrsna slika, samo da biste shvatili da se subjekt stopio s užurbanom pozadinom? Nažalost, ovo često može upropastiti inače dobru fotografiju. Ovaj problem obično se lako može riješiti – potražite praznu i nenametljivu pozadinu i osmislite svoju fotografiju tako da ne odvraća pažnju i ne umanjuje subjekt.

Prije nego što pritisnete okidač, provjerite što je vidljivo unutar okvira iza glavnog subjekta, i ne utječe negativno na cijelu kompoziciju. Ako vam se ne sviđa što vidite, pomaknite se malo u pravom smjeru, priđite bliže ili zumirajte.

Ako fotografirate predmete za vaš Instagram, pozadina zauzima 60% kompozicije. Mnogi su izvori inspiracije – poput starih drvenih dasaka, knjiga, novina i časopisa ili zanimljivih tkanina. Vaš odabir ima neizmjeran utjecaj na to kako sliku vide drugi korisnici.

Druga opcija je da pokušate umjetnički zamutiti pozadinu, ili izravno, zahvaljujući mobitelovim mogućnostima ili pomoću vanjskih aplikacija za uređivanje fotografija. Ako to učinite ispravno dobit ćete fotografiju koja izgleda kao da je napravljena profesionalnom kamerom.

Zgrabite svoj smartphone

Vaše tehničke vještine su očito važne, no bez pravih alata ne možete postići očekivane rezultate. Danas mobilna fotografija ne bi trebala biti tretirana drugačije od ostale fotografije. Korištenje pametnog telefona ima veliku prednost nad profesionalnom opremom u tome što su velike šanse da će on uvijek biti uz vas.

Kad smo kod pravih parametara koji omogućuju fotkanje prekrasnih slika, tip kamere, njena rezolucija, leće širokog kuta i dovoljno visoke ISO vrijednosti garantiraju najbolju kvalitetu koja se može postići pametnim telefonom. Dobro izabrane postavke kamere odvesti će mobilnu fotografiju na novu razinu, čak i ako su fotografije napravljene u nepogodnim uvjetima.

Čudesne aplikacije

Konačni korak za dovršavanje fotografije je uređivanje u aplikacijama. Većina čak i dobrih slika zahtjeva neku dozu preinaka. Ako želite dovesti vaše fotografije na novu razinu, razmislite o instaliranju nekoliko korisnih aplikacija s kojima ćete jednostavno moći podesiti kontrast, vrijednost i oštrinu svojih fotografija. VSCO, Unfold ili Lightroom omiljeni su među korisnicima Instagrama. Nude široki raspon opcija i lako su dostupni. Doduše, koristite filtere pažljivo, u suprotnom možete upropastiti sliku umjesto da je poboljšate. Često je dovoljno suptilno podesiti kontrast ili svjetlinu za velike rezultate.

Vaša šansa za uspjeh: Huawei InFocus Award 2019 – natječaj mobilne fotografije

Ako ste zadovoljni svojim fotografskim postignućima i želite vidjeti što profesionalni fotografi misle o vašim fotografijama, Huawei InFocus Awards natječaj u odlična je prilika da testirate fotografske vještine i pokažete svijetu svoj talent!

Uz to što konstantno unaprjeđuju svoje uređaje i tragaju za ultimativnim iskustvom stvaranja slike, Huawei časti ljubitelje fotografije.

Natječaj se sastoji od 6 kategorija, uključujući 5 fotografskih i jednu kategoriju posvećenu video formatu:

  • #EmotionTag – izražavanje izravnih emocija putem fotografije
  • Hello, Life! – dijeljenje emocija ili inspiracije u svakodnevnim aktivnostima
  • Faces – eksperimentiranje s identitetom i moći portretiranja
  • Going the Distance – otkrivanje novih mjesta i novih iskustava korištenjem novih svojstava smartphone kamera, na primjer tele-leća, super širokog kuta ili makro-okidanja
  • Storyboard – pričanje priče u 9 okvira – mreža fotografija koje stvaraju značajnu i intrigantnu narativu
  • Life now – snimanje priča u manje od 30 sekundi

Fotografije predane za natječaj biti će predstavljene na za to namijenjenoj stranici, gdje će svaki korisnik Interneta, uključujući sudionike natječaja, moći glasati za svoje favorite. U idućem stupnju, najbolje radove će proučiti pažljivo sastavljeni internacionalni sudački panel, koji će sačinjavati eksperti i globalno priznati fotografi:

Yanmin Wang – Predsjednik Huawei Consumer Business Grupe Huawei CEE & Nordic
Marcin Tyszka – poljski modni fotograf, u suradnji sa najprepoznatljivijim svjetskim magazinima, poput Marie Claire, Harper’s Bazaar, Glamour, Elle i Vogue
Nikolaj Thaning Rentzmann – danski umjetnik usredotočen na celebrity fotografiju, koji također obavljuje fotografije pejsaža, gradskog pejsaža i prirode na svojim SoMe računima
Emma Svensson – višeznačna samostalna fotografkinja i samoprozvana avanturistica koja putuje svijetom
Yener Torun – arhitekt i fotograf koji transformira gradski pejsaž, stavljajući arhitekturu u novi okvir geometrijske apstrakcije i stvarajući drugu stvarnost kroz svoje radove
VuTheara Kham – francuski fotograf kambodžanskih korijena, živi u Parizu. Fasciniran svjetlom, uličnim fotografijom i gradskim pejsažom. VuTheara voli se igrati s novi perspektivama i novim točkama gledišta. Poznat po svjetlu i grafici u svojim kompozicijama, njegov stil fotografije određuju ulične scene u Parizu i diljem svijeta.

Ima mnogo različitih načina da se izrazimo, kao što je i mnogo različitih percepcija jedne fotografije. Volio bih potaknuti sve vas da iskoristite ovu jedinstvenu priliku da uokvirite svijet prema vlastitoj točki gledišta. Jedva čekam vidjeti raznolikost fotografija.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince
REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj