Obavijesti

News

Komentari 80

Trojac vodi siromašne imotske općine, a živi u bogatom Splitu

Trojac vodi siromašne imotske općine, a živi u bogatom Splitu
6

NLM svom načelniku Prološca Mati Lasiću, koji općinom vlada već četvrti mandat, napravio je prigodne plakate: “Dobro jutro, načelniče” te“Laku noć, načelniče”

VIDEO

U Nezavisnoj listi mladih iz Prološca tvrde kako tri HDZ-ova načelnika općina žive u Splitu. Riječ je, kažu, o načelnicima općina Proložac, Mati Lasiću, u Zagvozdu, Miroslavu Gaći, i čelniku Lokvičića Branku Knezoviću.

Sva trojica ističu da to nije istina jer uredno imaju prijavljena prebivališta u općinama koje vode, gdje su im izdane osobne iskaznice, a ne u Splitu. Ipak, Josip Čorić iz NLM-a kaže nam suprotno.

Upravo zato je NLM svom načelniku Prološca Mati Lasiću, koji općinom vlada već četvrti mandat, napravio prigodne plakate. Kako tvrde da Lasić putuje iz Splita, postavili su mu na cesti koja vodi prema njihovoj općini plakate “Dobro jutro, načelniče” i pozdravaljaju ga s “Laku noć, načelniče” kad se vraća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kako vijest o poskupljenju cestarina i tunelarina nije odjeknula Imotskom krajinom, odlučili smo na lijep način pozdraviti čelnog čovjeka Općine Proložac, koji se svakodnevno vozi na posao iz Splita te ne živi sa svojim mještanima. A da stvar bude još gora, nije jedini čelnik naših lokalnih samouprava koji putuje na posao iz Splita. Svi znaju da načelnik ne živi u općini, ali za to ne mare - kaže Čorić.

Iz Nezavisne liste mladih poručuju da su službenim putem zatražili izjašnjavanje načelnika o boravištu i putnim troškovima, no on ih je odbio uz objašnjenje da je državna revizija obavila svoj posao i zaključila da je sve čisto.

Lasić je planirao u proračunu čak 40.000 kuna za gorivo zbog svojih putovanja, ali je ranije objasnio za Slobodnu Dalmaciju da to nije učinio jer ne živi u Prološcu nego jer putuje i traži novac za dobrobit općine.

- Čak je i novi automobil 
kupio zbog putovanja - tvrde oporbeni vijećnici. Lasić odgovara da on živi u svojoj općini, a da ga provociraju i igraju se kampanje.

- Imam pet hiljada loze ovdje, a gdje su njihove? - rekao je tada Lasić.

No, kako tvrde zabrinuti mještani, nije Mate Lasić jedini slučaj koji je pobijedio na izborima u jednoj općini a koji u stvari živi u Splitu.

Miroslav Gaće, načelnik općine Zagvozd već godinama obnaša dužnost načelnika i, kažu, živi u Splitu sa suprugom, koja tamo i radi, te s dvoje djece, koja pohađaju školu od prvog razreda.

Zbog zlouporabe službenog vozila, čak su Gaću prijavili i DORH-u, ali zasad nema razultata.

Tu je, kažu, i treći načelnik koji ne živi u općini koju vodi.

Branko Knezović, čelnik općine Lokvičići, živi s obitelji u svojoj kući u Splitu, ističu iz NLM-a. Kako je moguće da policija ne može utvrditi gdje točno koji načelnik živi?     

Kad se nekoga od čelnika prozove, oni su unaprijed upozoreni da će se izvršiti nadzor prebivališta i dakako da su svi oni uredno u kućama na selu, u kojima im žive roditelji, kaže nam Čorić.

Kako se pravdaju putni troškovi, na koji način se ulijeva gorivo, ima li dnevnica i koliko ih je isplaćeno, to nitko sa sigurnošću ne može znati jer se takvi podaci strogo čuvaju kao “zmija noge” i teško je do njih doći, ističu Mladi.

Što o svemu kažu prozvani načelnici? Gaće iz Zagvozda nije odgovarao na naše pozive.

Načelnik Lokvičića Branko Knezović je priznao da nije u svojoj općini.

- Bez komentara sam. Živim na relaciji Lokvičići - Split i ove godine nisam naplatio ni kune putnih troškova. Ma ljude u Lokvičićima ne zanima gdje im živi načelnik već da im se osiguraju minimalni uvjeti za život - kaže Knezović, koji nije bio raspoložen za ovu temu napomenuvši kako je ovo sve skupa prenapuhano.

- Što ste se uhvatili toga? Briga koga gdje tko živi - rekao nam je Knezović, koji napominje kako mu supruga radi u Splitu, ali da su, evo, i preko vikenda u Lokvičićima, gdje smo ga dobili na telefon. Na naše upite koliko je moralno da načelnik jedne općine živi u drugome mjestu i zašto mu supruga ne putuje u Split iz Lokvičića ili je u Splitu jer je tamo lagodniji život s više sadržaja za djecu, kratko je odgovorio da ne želi slušati “moralne prodike”.

Na ovaj odgovor načelnika Lokvičića potrudili smo se dobiti komentar jednog drugog načelnika iz Imotske krajine, nezavisnog iz općine Podbablje, Ante Kujundžića, inače ravnatelja OŠ Zmijavci, koji je sa svojom obitelji ostao u svojoj općini.

Njemu na pada na pamet otići iz svog mjesta.

- Ja ću se potruditi da osiguram što bolje uvjete ostanka za svakog našeg mladog čovjeka, za svaku našu mladu obitelj i svako dijete da ima iste uvjete školovanja kao i oni u gradu. Ovakvi primjeri pokazuju nešto sasvim drugo. Živim ovdje gdje sam nika i udišem oni isti zrak koji sam prvi put udahnuo. Želim biti primjer u svemu, želim da naša mladost ostaje ovdje na ovom kamenu. I to ću kao prvi čovjek općine pokazati. Upravo je to ono što je Imotska krajina oduvijek bila, odlazili su naši očevi, ali su obitelji ostajale tu. Danas nam odlaze cijele obitelji. Pa zar bih ja kao načelnik općine trebao biti negativan primjer kako se ljubi ovaj kamen i obitelj odseliti u gradski šušur - rekao nam je Kujundžić.

Inače, zakon propisuje da se ne može niti kandidirati za gradonačelnika, načelnika i župana netko tko ne živi na području za koje se kandididira. Ali imati osobnu i stvarno živjeti u istome mjestu nije jedno te isto. Pitanje je i kako Porezna uprava tretira načelnike jer bi porez trebali plaćati tamo gdje proborave više od pola vremena godišnje. Zanimljivo je i da Mladi iz Prološca “tuku” svog načelnika HDZ-ovca oružjem HDZ-a. HDZ-ovci su prvi postavili plakate dobrodošlice i pozdrava na odlasku SDP-ovcu Toninu Piculi dok je vodio Veliku Goricu a živio u Zagrebu.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović