Obavijesti

News

Komentari 100

Uhitili ga: Ovo je manijak koji je kamionom pregazio pješake

Uhitili ga: Ovo je manijak koji je kamionom pregazio pješake
19

Švedska je napadnuta. Sve upućuje na činjenicu da se radi o terorističkom napadu, rekao je premijer Stefan Lofven novinarima tijekom posjeta zapadu Švedske

VIDEO

Četiri osobe poginule su, a 15 je ozlijeđeno u napadu kamionom koji se zaletio u robnu kuću u središtu Stockholma, potvrdila je policija koja je dodala da je uhićena jedna osoba.

"Mogu potvrditi da su četiri osobe poginule a 15 je ozlijeđeno", rekao je glasnogovornik policije Lars Bystoem, dodajući da je jedna osoba uhićena i da je utvrđen njezin identitet.

Ta je osoba uhićena u sjevernom predgrađu Stockholma i nalikuje fotografiji muškarca koju je policija pustila u javnost nakon napada.

"Objavili smo informacije i fotografiju osobe za koju smo bili zainteresirani. Uhićena osoba nalikuje opisu što znači da nas zanima u svezi s istragom koja se provodi", rekao je na novinskoj konferenciji policijski dužnosnik Jan Evensson.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

Policija je također kazala da je pojačala sigurnost na švedskim granicama.

Za napad koji se smatra terorističkim još nitko nije preuzeo odgovornost.

"Švedska je napadnuta. Sve upućuje na činjenicu da se radi o terorističkom napadu", rekao je premijer Stefan Lofven ranije novinarima tijekom posjeta zapadu Švedske. Odmah se vratio u glavni grad.

Nekoliko napada je prošle godine u Europi izvedeno kamionom. Reuters podsjeća da je al Qaeda još 2010. pozvala svoje sljedbenika da koriste kamione kao oružje.

A view of the street scene after people were killed when a truck crashed into a department store Ahlens, in central Stockholm

U Londonu je 22. ožujka ove godine na taj način ubijeno četvero ljudi, a napadač je, prije nego ga je ubila policija, uspio na smrt izbosti čuvara parlamenta.

Islamska država je u srpnju prošle godine preuzela odgovornost za napad u Nici tijekom proslave Dana Bastille, kada je islamist kamionom na šetnici pokosio 86 ljudi. IS je također preuzeo odgovornost i za sličan napad na Božićnom sajmu u Berlinu kada je ubijeno 12 ljudi.

Vladin izvor kazao je za Reuters da su uredi švedske vlade zatvoreni a da su ministri na sigurnom.

Švedski kralj Carl Gustaf rekao je da je užasnut napadom.

"Naše misli idu onima koji su pogođeni i njihovim obiteljima", kaže se u priopćenju kraljevske palače.

Švedski premijer: Nećete nas poraziti

Švedski premijer Stefan Lofven rekao je u petak da je Švedska ujedinjena u žalosti i bijesu i obećao da mržnja nikada neće moći potkopati vrijednosti te skandinavske zemlje.

"Ovakve akcije nikada neće uspjeti", rekao je premijer na konferenciji za novinare u sjedištu vlade, dok je policija još uvijek u potrazi za vozačem kamiona koji se zaletio u zgradu u središtu Stockholma.

U napadu su poginule četiri osobe a 15 je ozlijeđeno. Jedna je osoba uhićena ali se zasad čini da se ne radi o vozaču.

"Naša će poruka uvijek biti jasna: nećete nas poraziti, nećete vladati našim životima, nikada nećete pobijediti", kazao je švedski premijer.

On je također naglasio da je Švedska pojačala kontrole granica.

"Odlučio sam pojačati kontrole na granicama", rekao je Lofven. 

Stižu osude napada

A view of the street near the site were a truck was driving into a crowd in central Stockholm

Napad su osudili i Europska unija, Njemačka, Rusija  i NATO.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izrazio je u petak solidarnost sa švedskim narodom i vlastima nakon napada kamionom središtu Stockholma u kojem je poginulo najmanje troje ljudi.

"Stojimo rame uz rame u solidarnosti sa švedskim narodom i švedske vlasti mogu računati da će Komisija pomoći na svaki mogući način. Napad na jednu od naših članica napad je na sve nas", poručio je Juncker, izrazivši sućut obiteljima žrtava. "Jedan od najživotnijih i najslikovitijih gradova izgleda da su napali oni koji mu žele nauditi kao i samom našem načinu života".

Reagirala je i njemačka kancelarka Angela Merkel. Koko je na Twitteru napisao njezin predstavnik za tisak Steffen Seibert, Njemačka stoji uz Švedsku u borbi protiv terorizma.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izrazio je sućut obiteljima žrtava u Švedskoj, rekavši da ruski narod dobro zna kroz što prolazi Švedska.

A policeman is seen evacuating Stockholm Central Train Station after people were killed when a truck crashed into department store Ahlens, in central Stockholm

"Mislimo na ljude u Stockholmu, na ranjene, njihovu rodbinu, spasioce i policiju. Zajedno smo u borbi protiv terorizma", rekao je Seibert a prenosi agencija AFP.

Potresenost napadom izrazio je i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Kako je napisao na Twitteru, novosti iz Stockholma su užasne.

"NATO je uz žalujući švedski narod", kazao je.

Plenković uputio brzojav sućuti

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je, u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, izraze sućuti predsjedniku Vlade Kraljevine Švedske Stefanu Löfvenu u povodu terorističkog napada u Stockholmu. U sućuti predsjednika Vlade stoji:

"Poštovani predsjedniče Vlade, dragi Stefane,
s tugom sam primio vijest o napadu u središtu Stockholma, koji je nažalost odnio ljudske živote. U ovim tužnim i teškim trenucima za švedski narod, molim vas primite izraze najdublje sućuti i iskrenog suosjećanja, u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno. Naše su misli i molitve uz vas, švedski narod i obitelji stradalih."

Kolinda: Osjećamo duboku solidarnost sa švedskim narodom

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u petak u svoje ime i u ime građana Hrvatske poruku sućuti švedskom kralju Carlu XVI. Gustafu u povodu terorističkog napada u Stockholmu u kojem je ubijeno najmanje troje ljudi.

"Duboko me potresla vijest o okrutnom terorističkom napadu koji se dogodio u Stockholmu te o tragičnom gubitku nevinih života. Molim Vas primite, u ime građana Republike Hrvatske i u moje osobno ime, izraze duboke i iskrene sućuti", kaže se u poruci predsjednice Grabar-Kitarović.

"Osjećamo duboku solidarnost sa švedskim narodom koji se suočava s prijetnjom terorizma. U ovim teškim trenucima izražavamo iskrenu sućut obiteljima stradalih i svim građanima Vaše zemlje te želimo brz oporavak ozlijeđenima. Ostajemo odlučni i ujedinjeni u zajedničkoj borbi protiv terorizma“, dodaje se u poruci.

Grabar-Kitarović je prije dva tjedna bila u državnom posjetu Švedskoj.

Troje ljudi poginulo je a osmero je ranjeno kada se u petak kamion zaletio u robnu kuću u središtu Stockholma.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1