Obavijesti

News

Komentari 83

Tropski raj koji bi Amerikanci željeli pretvoriti u ratnu zonu

Tropski raj koji bi Amerikanci željeli pretvoriti u ratnu zonu
1

Vulkanski otok Pagan u Tihom oceanu uskoro bi mogao postati ratna zona. Amerikanci tamo žele napraviti vojnu bazu. Otok više nije naseljen ljudima, ali na njemu žive mnoge ugrožene vrste životinja

VIDEO

Prije tri desetljeća tristotinjak stanovnika vulkanskog otoka Pagan, koji pripada Marijanskim otocima u Mikroneziji i koji je dom pripadnika naroda Chamorro, raseljeno je zbog erupcije vulkana. Nada da će se jednom vratiti na svoj idilični otok, na kojem žive mnoge mnoge biljne i životinjske vrste kojih nema nigdje u svijetu, sad je sve manja jer bi mir jednog na najljepših otoka u sjeverozapadnom Tihom oceanu mogao narušiti zvuk teške artiljerije.

Naime, Ministarstvo obrane SAD-a planira ga pretvoriti u poligon za testiranje oružja i izvođenje vojnih vježbi. Smatraju da je upravo Pagan pogodan za vojnu bazu i 5.000 marinaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema riječima aktivista, to bi moglo dovesti do uništenja drevnih kulturnih relikvija te zaprijetiti autohtonim vrstama životinja. Bivši stanovnici Pagana povezali su se s aktivistima i pokrenuli tužbu, za koju se nadaju da će da prikazati "glup plan Pentagona da otok pretvori u ratište".

Uništenje jedne čitave kulture

Cilj je ovaj rajski otok, koji se sastoji se od dva vulkana od kojih je jedan još uvijek aktivan, pretvoriti u simulirano ratište koje će omogućiti trupama iz SAD, Japana, Južne Koreje i Australije pripremiti se za moguće sukobe izazvane nagomilavanjem kineskih brodova u Južnom kineskom moru.

Pagan

Gus Castro morao je kao petogodišnjak 1981. godine napustiti Pagan kao i mnogi drugi koji su bili prisiljeni ostaviti svoj dom zbog katastrofalne erupcije vulkana. Preselio je na susjedni otok, ali se 2000. godine vratio na Pagan kao lokalni vodič nadležan za znanstvenike koji često kampiraju na otoku zbog raznih istraživanja, postavljanja vulkanskih senzora,
komunikacijskih tornjeva i drugih objekata.

- Kad nisam na Paganu pijem, pušim i jedem nezdravu hranu. No kad sam tu sve je drugačije. Nisam bolestan, uživam na svježem zraku i u prirodnim ljepotama, miru i tišini - kaže Castro te dodaje da umjesto da se ulaže u turizam i infrastrukturu, američki porezni obveznici podržavaju i financiraju uništenje čitave jedne kulture.

No malo američkih građana uopće i zna za postojanje otoka Pagan koje se nalazi u blizini otoka Tinijan, koji je u posjedu američke vojske i služi za vojne vježbe.

Postoje li druge lokacije?

Narod Chamorro je otok naselio prije 1.300 godina i arheolozi su otkrili dokaze ljudskog postojanja koje datira unazad dva milenija. Domoroci su bili deportirani tijekom španjolske vladavine u 17. stoljeću, a zatim i desetljećima tijekom njemačke i japanske okupacije.

U tužbi, koju su podnijeli bivši stanovnici Pagana, stoji da američka mornarica kao i njihovo Ministarstvo obrane nije ispunilo zakonsku obvezu objasniti javnosti potencijalne utjecaje svoje "misije" na stanovnike i životnu sredinu, kao i to da nije ni istražila je li uopće postoje neke druge lokacije za izgradnju vojne utvrde.

- Mi nemamo ništa protiv da marinci ispune svoju nacionalnu dužnost i misiju, ali mornarica bi morala biti iskrena o tome što radi i obrazložiti to američkoj javnosti. Živimo u demokraciji i ako mornarica želi da pretvori Pagan u nenaseljeni otok, kao što je Tinijan, koji je postao pakao za stanovnike, mora to objasniti jasno i glasno - kazao je Devid Henkin, predstavnik organizacije "Earthjustice".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor